12 January 2018

Perubahan Diri Setelah Involve Dan Bekerjaya Sebagai Usahawan Shaklee.


Dalam hidup kita ni, kita sentiasa akan buat keputusan. Keputusan yang kita buat tu samada akan buat kita stay pada keadaan kita seperti biasa atau akan ubah life kita 360 darjah. Nak buat keputusan dan perubahan tu tak mudah tapi tak juga susah. Apa yang penting, niat kita untuk melakukan sesuatu yang yang boleh memberi kesan yang baik kepada hidup kita.

Sebelum bershak;ee, kaka lia adalah seorang pekerja swasta yang sangat bercinta dengan dunia kerja kak lia. Architecture is my passion. Kak lia boleh tak tidur malam untuk buat design atau 3D model atau apa saja yang berkaitan dunia senibina. Baik dalam office maupunluar office. And i do love contruction as well. So kalau turun site nak buat inspection atau nak visit site ker, akulah orang yang paling terbahagia dalam donia.

Tapi hidup ni tak sentiasa berada di atas dan tak sentiasa duduk kat bawah. Setiap kehidupan kita, kita sentiasa nak ada kemajuan dan perubahan yang baik.

Sejak bershaklee, banyak benda yang kak lia belajar dari segi nak urus masa, nak berkawan, nak kawal emosi dan nak handle rejection. Kalau dulu kak lia sejenis manusia yang tak ada perasaan dan kekadang too sensitives, tapi sejak berniaga ni, hati ni kuat untuk tempuhi dugaan dan cabaran.

Perubahan yang kita buat atau nak buat tu biarlah beri kesan yang positif untuk diri kita dan juga orang sekeliling kita. Nanti tak delah orang nampak kita ni berubah, macam buat tebiat pulakkan.

Sejak bershaklee ni, kak lia rasa banyak dah perubahan pada diri kak lia yang mematangkan hidup ni dan kak lia masih dalam proses nak adapt dengan perubahanyang berlaku dari hari ke hari.

Perubahan diri setelah involve dan bekerjaya sebagai usahawan shaklee.

1- Setiap hari adalah hari baru untuk belajar benda baru. Perubahan tu berlaku dari segi cara nak handle business. Hari hari kene ypdate turn produk dan juga sale melayan customer. kalo dulu malu malu tak aktif bersosial dimedia sosial. now dah ramai kawan. boleh sembang mcm 10 tahun dah kenal.

2- Dulu akhir bulan dapat fix income, now kene sentiasa target untuk tingkatkan income dari bulan ke bulan.

3- Dulu kawan tak ramai, now circle of friends dah variety

4- Dulu nak pergi kerja, tinggal anak. Sekarang ajak anak anak join kerja sekali dengan mak. Gi COD barang dan kelas kelas shaklee.




5- Kalau dulu tunggu gaji baru reward anak anak, sekarang ada untung runcit, mesti nak reward anak anak

6- Dulu kerja, duk jauh dengan suami, sekarang dah tinggal under one roof dengan suami. Alhamdulillah yahuuu.




7- Dulu husband lihat je bini bershaklee, now suami dah involve sekali gi COD vitamin, makan vitamin slowly now.

Apa sahaja perubahan dalam hidup yang pastinya kita nak perubahan tu sesuatu yang memberikan impak terbaik dalam hidup.

Perubahan yang paling besar dalam hidup kak lia juga adalah Kak lia lebih menghargai diri kak lia. Kalau dulu kak lia hanya melengkapkan ibadah sekadarnya. Cukup seadanya. Tapi sejak menjerumuskan diri dalam dunia shaklee, kak lia lebih menghargai apa itu kesihatan dan nikmat nikmat sekeliling. Bukan taksub bershaklee.

Tapi sebab kak lia belajar sesuatu bersama sama kawan kawan shaklee. Sekarang dah mula kenal dhuha, tahajjud, dan dapat lebih beribadah dengan tenang. Itulah perubahan dan nikmat yang paling besar kak lia dapat rasakan dalam diri kak lia. Amin. Semoga kak lia terus istiqamah sehingga kak lia tutup mata.

Doakan tahun 2018 ni adalh tahun kejayaan terbesar untuk Shaklieya group dibawah pimpinan kak lia. Insyallah amin.

Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

11 January 2018

5 Cabaran Awal Memulakan Business Online Shaklee.

Nak business semua  kita tengok mudah. Contoh nak jual burger. Ada modal, beli barang, buka stall tepi jalan, jual. Tapi hakikatnya bukan senang. Yang kata business senang tu, dierang tak go through betul betul macam mana proses nak set up business tu dari awal. Siapa setuju? Dalam hidup kita ni, kalau tak ada cabaran dan dugaan, bukan namanya kehidupan. Sebabkan cabaran itulah, yang mendewasakan diri kita hari ni. Samalah dengan kak lia, 4 tahun dalam dunia perniagaan shaklee, bukan mudah. Tak susah. Berliku cabaran perlu kak lia hadapi untuk kak lia betul betul berada pada tahap sekarang ni.

Jom kak lia cerita apa cabaran yang kak lia hadapi sepanjang kak lia bergelumang dalam dunia shaklee. Banyak tau. So siapa yang nak join business shaklee, awas! kalau korang tak relly into this business, kak lia cakap, DON'T. Tapi bagi anda yang sukakan cabaran, shaklee is the place. Cabaran macam mana? Jom kak lia selongkar misteri. Hehehe.




7 Cabaran Awal Memulakan Business Online Shaklee. 

1- Dari dunia senibina kedunia perniagaan.
  • Mudah je sebenarnya. Tukar mind set je. Ewaahh. Tapi nak tune otak jadi penjual ni bukan mudah. Macam mana nak tarik minat customer beli dari kita. Walaupun dulu kak lia pernah buat part time model maker, seriusly tak sama dengan berniaga shaklee. Tak semua orang minat makan vitamin. So cabaran disini adalah nak tukar dari jual model bangunan ke jual vitamin dan buat orang beli vitamin kita jual
2- Ngandung sambil drive sorang dengan anak sambil hamil.
  • Ramai je mak mak shaklee macam ni. Tapi bagi kak lia part ni paling mencabar. Hari biasa kak lia kerja. Tapi selepas waktu kerja, kerja kak lia adalah seorang pengedar shaklee. In order nak build diri dalam dunia shaklee, kak lia kene top up ilmu dalam dada. Kak lia join semua kelas kesihatan shaklee yang mana sempat join. Pergi attend kelas master dan upline upline shaklee buat sebab nak belajar marketing. Paling jauh drive pergi Bangi dan Shah Alam. Elehhhh, dekat je pun. Tapi ko tau apa cabaran dia? kak lia gigih bangun waktu pagi time orang lain tengah syok tidur, weekend ok, giler apa nak bangun pagi. Baik tidur. Tu satu hal. Dengan drive perot membuyung hamil sarat pun kak lia gagahkan jugak. Sebab apa? Sebab nak cari ilmu shaklee.
3- Nak faham pasal produk shaklee.
  • Ni pun sejenis cabaran. Cabaran sebab kak lia bukan belajar tentang nutrisi atau medical feild. Kak lia otak seni main lukis lukis, warna warna buat bangunan. Tapi tulah cabaran yang kak lia kene hadapi. Apa nak susah, shaklee provide kelas, ada nutritionist, ada mentor dan support group yang bagus, belajar dan tadah laa telinga mendegar. Alhamdulillah sekarang ni dah boleh jadi nutritionist tak berdaftar laa kot. Hehehe.
4- Suami jauh dan kene bergerak sorang sorang bangunkan biz.
  • Kak lia kerja KL, suami kerja Terengganu. Awal awal biz shaklee, kak lia memang alone. Bawak anak. Tak tinggal wei. Takut nyusah kat parents. Alhamdulillah biz shaklee pulak sejenis biz paham jiwa mak mak. So gi memana je berdua. Orang lain bawak laki dengar ilmu, tapi kita sorang je. But no problem, i can do it. Now, i did it. Tapi sekarang ok skitlah, laki tetap tak join kelas, tapi dia hantar dan ambik. Ok laa kan.
5- Nak build trust dan group
  • Ni semua SID pun lalui. Tak nafikan. Memang kene hadap. Sebab kita jual produk MLM. Tapi kak lia tak jadikan cabaran sangat nak bagitau orang produk shaklee bagus sebab kak lia memang amalkan shaklee. Tapi paling mencabar nak put trust to my downline yang makan shaklee, dengan makan shaklee kita boleh gain unlimited income. That is my challenge. Slowly but sure, kak lia yakin, anak anak biz partner kak lia akan berjaya dengan shaklee. Dari segi kesihatan mahupun perniagaan. Insyallah.
Tu jelah cabaran kut. Bila dilihat semula, throw back zaman nak naik dulu, tak de lah susah sampai tahap merangkak. Cuma kita kene kuat mental dan fizikal untuk ubah hidup kita dari biasa ke benda yang tak biasa kita buat. Hidup ni tak boleh sangat rasa selesa dalam zon kehidupan kita. Sesekali kene hadap dengan cabaran dihdapan. Baru thrill life.

OK lah. Nanti sambug esok pulak bebel. Nak join group shaklee kak lia, call or whatsapp nombor kat bawah ok! I welcome u in my group. Kak lia tak garang, tapi sayang.


Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

10 January 2018

Target Jangka Panjang Dan Pendek Bersama Shaklee.



Masa awal awal bershakle dulu, kak lia redah je. Seriusly kak  lia tak tau pun apa nak dibuat secara lebih teratur. Pendek kata, kak lia daftar ahli, makan shaklee dan terus aje share pasal produk shaklee. Bila dah lama lama terjebak dalam dunia shaklee terutamanya business shaklee ni, kak lia kenalkan diri pada business partner atas atas kak lia. Lebih mesra kak lia panggil upline dan mentor lah. Dari situ kak lia belajar salah satunya untuk buat target dalam business kak lia.

Dalm business ni, tak boleh redah je sebenarnya. Kene ada cikgu atau mentor untuk guide kita kejalan yang lurus. Business pun perlu jalan yang lurus tau supaya kita onsisten dan fokus pada jalan kita untuk capai target yang kita buat. Kalau kita buat sorang sorang, syok sendiri, jawabnya kita mudah nak tersasar dari landasan. Dah elok elok buat business shaklee, bonus dah dapat rm3-4 ratus, boleh pulak gi buat business komisyen lain. Rugiii. tapi tak salah pun. Tepuk dada tanya jiwa.

Ada beberapa perkara yang kita perlu buat untuk capai impian atau target yang kita nak dapat business ni. Macam kak lia, satu satunya business kak lia buat sekarang adalah business shaklee.

Untuk mulakan business ni kak lia perlu set dulu dalam kepala otak ni kenapa kak lia nak buat business shaklee ni. Kalau buat business lain tak boleh ker? Hebat sangat ke business shaklee ni? Business lain pun boleh dapat untung lebih lagi dari jual vitamin. Bukan orang makan vitamin hari hari, dan tak semua orang pun makan vitamin dalam hidup dierang.

Haa. Yang tu perlu konkrit dan jitu kenapa nak buat business shaklee ni. Dari situ baru kak lia boleh move ke next step. Nak buat target ke nak belajar marketing ke atau apa apa yang melibatkan business lah. Kalau BIG WHY, kenapa Shaklee? tu tak kuat, mungkin kak lia tak boleh bertahan lama dalam business. Sebab tu kak lia selalu ingatkan business partner kak lia, sebelum mereka nak buat business shaklee ni, kena-a mereka nak bershaklee.

Next, baru kak lia akan fokus pada buat target untuk harian, mingguan, tahunan dalam business. Target ni boleh split dua. Satu target jangka panjang dan satu lagi target jangka pendek.

Kak lia pecahkan pada dua. So mudah nak keep tract target jangka panjang nanti. So nak buat target ni kak lia belajar dari mentor mentor kak lia. Dierang memang best ajar. Tak kedekut ilmu. Selalu remindkan kami untuk keep the momentum.

Target SMART.

Target kita nak buat tu berdasarkan formula SMART. Apa pulak SMART ni?

SPESIFIK
MEASURABLE
ACHIVABLE
REALISTIC
TIME-BOUND

Target perlu persis. Macam kak lia, kak lia target nak naik rank Senior Supervisor Shaklee pada bulan Mac 2018 dengan 1 point. So untuk dapatkan target tersebut, kak lia kene lead and coach 1 atau 2 orang downline untuk jadi supervisor bawah kak lia.

Target yang dibuat tu jugak kene realistik. Kene laa logik dek akal. Dalam masa 3 bulan, tak logik pulak untuk kak lia set target untuk naik rank Master Coordinator kan. So setiap target yang dibuat tu kene fikir logik dan kene relistik untuk merealisasikannya.

Untuk capai target Senior Sup Shaklee, insyallah dalam masa 3 bulan tu masih dalam lingkungan waktu yang boleh dicapai. So time-boundry yang kita buat tu kene fikir target yang nak dicapai tu boleh capai ke tak dalam masa 3 bulan contohnya. Tapi kekadang bila kita letakkan time -boundary, time interval untuk sesuatu target, kita akan ada rasa urgentcy, rasa nak capai target kita dengan segera, so kita akan buat sungguh sungguh kerja kita.

Target jangka panjang dan jangka pendek.

Untuk jangka panjang, means dalam lingkungan 5 -7 tahun keatas nanti, kak lia target nak capai financial freedom bebas hutang. Segala hutang yang ada settle dan  kak lia nak tubuhkan yayasan kak lia dan suami.

Untuk jangka pendek, lebih kepada nak besarkan group shaklee, nak kukuhkan lagi business, lahirkan ramai lagi leader dan surirumah yang income 4-5 angka. Dan target besar untuk jangka pendek ni kak lia nak capai rank tertinggi dalam business shaklee iaitu Master Coordinator Shaklee dalam masa 3 tahun dari sekarang. Insyallah.

Doakan kak lia yer. Banyak lagi target target dalam hidup kak lia ni. Semoga dengan asbab business shaklee, Allah s.w.t lorongkan jalan yang mudah untuk kak lia capai impian dan target hidup kak lia. 

walaupun kak lia bukanlah dari bidang business, tapi tiada yang mustahil untuk kita terus berjaya. Yang penting keinginan kita untuk terus berjaya, capai impian hidup kita, keluar dari zon selesa kita dan hargai kehidupan yang ada semaksimumnya. Insyallah Amin


Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

INI BLOG FAIRUS EMILIA. TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKUNJUNG DAN JANGAN LUPA FOLLOW YER