08 September 2017

Apa nak buat bila dapat situasi dimana doktor salahkan supplement bulat bulat? Bacalah luahan hati kak lia ni.

Jangan Salahkan Supplement Jika Ilmu Tentang Nutrisi Tak Cukup.
.
Haaaa gitu. Marah benor kak lia ni. Bukan marah yer sayam sayam. Cuma terkilan.
.
Hari selasa aritu kak lia gi cek gula di UPL, HSNZ. Alhamdulillah result controlled. So no diabetic at the moment tapi ko jangan selesa duduk kak lia ooi. Risiko tu besar untuk dapat diabetic in future. Ok baiklaah.
.
But bacaan Fungsi hati sedikit tinggi, melebihi paras normal. First question doktor tanya, ada ambil supplement tak.
.
Yer ada  doktor! Berubah je muka doktor tu. Makan apa? Saya consume Shaklee doktor. Sedikiiittt keluhan kecil terpancar kat muka doktor tu.
.
AWAK PERLU STOP MAKAN SUPPLEMENT, INSYALLAH BACAAN BOLEH TURUN.
.
Haaaahhhhhh giteew.
.
Kak lia dah agak dah. Doktor tu tak de pulak tanya sejarah ada sakit or not. And that doctor keep on blaming the supplement.
.
Kak lia bagitau, saya ada Tiroid doktor, ada kaitan tak dengan pengambilan ubat, buat bacaan fungsi hati tu naik. Tanpa mendengar lebih panjang, dia cecepat cakap TAK DE TAK DE, TAK DE KAITAN DENGAN TIROID.
.
Doktor tanya lagi, ada makan jamu ke masa bersalin haritu, makjun ker .

TAKDE DOKTOR, SAYA CONSUME SHAKLEE JE. Dah 4 tahun saya consume shaklee. Makan pun yang basic for ibu hamil, menyusu. Multivitamin, Bcomplex, Vitamin C and kalsium. Kalau add on yang lain pun, saya ambil protin shake and fish oi saja.
.
Semua tu yang basic je ibu hamil pun consume. Set Hamil shaklee kan lulus KKM dan disahkan oleh KKLIU. Bukan sebarangan tau.(ayat ni kak lia tambah kat sini je tau. Kak lia tak de lah cakap gini kat doktor).
.
Doktor tu cakap, Kalau boleh, stop dulu supplement, insyallah bacaan boleh turun. Kak lia chill je. Tak gelabah pun bab stop shaklee ni, sebab doktor pakar yang treat kak lia dari HKL dan doktor pakar yang kak lia kenal dalam shaklee ni pun kak lia refer jugak. Dierang dah bagitau dah pasal ni. (Makan ubat tiroid lama lama boleh effect hati).
.
Kak lia cuma rasa terkilan bilamana doktor tu menyalahkan 100% supplement yang diambil. Mujurlaa hati kak lia ni kebal dalam menerima respond tersebut. ;)
.
Apa nak buat bila dapat situasi macam ni, dimana doktor salahkan supplement bulat bulat?
.
Nasihat kak lia, tau apa yang kalian makan. Dapatkan nasihat dari pakar
.
Berdoalah mohon diberi kesihatan yang baik dimasa depan.
.
Bertanya pada yang pakar ok. Ilmu kedoktoran tak sama dengan ilmu nutrisi.
.
Teruskan hubungi syarikat supplement yang kita makan tu, supaya mendapat penjelasan lebih baik. Bercakap dengan nutritionist bertaulah mengenai perkara ni. Supaya kita lebih yakin akan produk yang kita guna.
.
JANGAN VIRAL. Tak baik tau. Jangan claim yang supplment kita makan tu punca kita dapat sakit. Mungkin tak sesuai pada kita dan sesuai pada orang lain.
.
Tu jelah kut. Rasa terkilan sangat.
.
Ok ok, dah laa terkilannya kak lia oi. Bangkit lah. Like doktor pakar said, fungsi hati bukan kaitan dengan supplement secara direct.




.
Pasni, jaga kesihatan lagi baik, amalkan hidup sihat dan berpadalah mengambil supplement.
Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

29 August 2017

Gatal Akibat Chicken Pox Berkurang Dan Parut Chicken Pox Hilang Sepenuhnya Dengan Herbal Blend Dan Basic H.

Sebut je pasal chicken pox, semua orang takut. Nightmare Sebab risau parut chicken pox tu kekal sampai ke tua. Wanita terutamanya, memang tak senang duduk la. Pikir sampai nangis sebab takut dan risau muka berparut.

Macam tu jugaklah kerisauan kak lia pada chicken pox ni. Al-kesahnya, anak kedua kak lia naik biji air kat perut. Kak lia memang tak jangka pun tu chicken pox. Tangan ni pun duk gatal pecahkan biji air tersebut. Sehari ok lagi, tapi naik hari kedua ketiga, kak lia tengok makin naik biji air kat badan Husna.





Waktu tu yang pecah ada satu jelah. Orang cakap jangan usik biji air tu, nanti makin banyak naik biji air. Sebab sebelum ni tak pernah ada pengalaman, kak lia memang pecahkan biji air tu tanpa sengaja ok!

Memang benar pun. Hehe. Lepas hari kedua ketiga tu, penuh dah satu badan husna naik biji air chicken pox hingga sampai atas kepala. Memang agak mengerikan. Ni pengalaman pertama kak lia handle chicken pox ni. Kak lia sendiri pun belum pernah kena. Lagi haru anak yang 2 orang lagi pun belum kena. Hati mak ni memang tak keruan lah kan sebab benda ni berjangkit. Tapi tak pelah, biar kene sekarang. Dah tua baru nak kene makin teruk lagi.


Herbal Blend bantu kurangkan gatal gatal akibat chicken pox.


Orang kata, kalau kene chicken pox, boleh jadi demam. Tapi Alhamdulillah Husna tak demam. Tapi kak lia masih bawa dia ke klinik untuk rawatan lanjut. Dalam masa yang sama, kak lia terus je sapu Herbal Blend. Anak sepupu kak lia pernah kene chicken pox, mak dia sapu Herbal Blend je. Mak dia memang suka sebab katanya badan anak dia tak ada parut pun lepas sapu dengan Herbal Blend Shaklee.

Doktor hanya bekalkan antibiotik, ubat demam dan calamine lotion. Kak lia sapu jugak calamine tapi tak sekerap Herbal Blend sebab sapu lotion calamine, kulit jadi lebih kering, pastu Husna akan garu garu.

Memang sepanjang kene chicken pox tu, Herbal Blend adalah teman setia kak lia. Lepas mandi je memang sapu Herbal Blend terus. Husna pun kurang garu garu sikit. Syukur sangat.

Sepanjang kene chicken pox tu jugak, Kak lia mandikan Husna dengan Basic H. (fungsi pada botol tak dinyatakan untuk dibuat sebagai mandian) tapi kak lia yakin sebab Basic H purely Natural dan tiada bahan kimia. Bila naik chicken pox ni, tak boleh sabun badan dengan sabun biasa. Kulit boleh jadi kering, anak pun tak selesa. Memang kak lia avoid sabun masa naik chicken pox hari tu.





Alhamdulillah, seminggu je, chicken pox Husna dah kering dan amazingly syukur seribu rahmat, tak de bekas parut yang merisaukan expecially pada pada muka dan juga badan. Cuma satu je kak lia tak boleh kawal si Husna ni, bila chicken pox dah kering, pastu jadi kudis, dia suka kutil kutil kudis chicken pox yang dah kering. Tapi overall, muka dan badan Husna bebas dari parut yang mengerikan. Syukur Alhamdulillah.

Bagi ibu ibu yang anak anak mereka ada masalah kulit, kak lia sarankan Herbal Blend dan Basic H ni. Insyallah SELAMAT, SEMULAJADI & BERKESAN.



Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

25 July 2017

Perbezaan Sebelum Dan Selepas Amalkan Nutrisi Lengkap Semasa Hamil.

Musim Buyong Mak Ngandung.

Alhamdulillah. Scroll fb timeline kak lia, ramai share berita dan kongsi tentang kehamilan. Tahniah semua.

Memang nikmat hamil yang dianugerahkan Allah sangat bermakna. Tanggungjawab semakin bertambah.

Semoga semua ibu ibu dan bakal ibu berada dalam keadaan sihat sihat yer.

Kak lia nak share vitamin yang kak lia amalkan sepanjang hamil. Alhamdulillah, kak lia dikenalkan dengan shaklee oleh sepupu kak lia sendiri. Dia seorang doktor.

Bila dia kenalkan, lagi yakin nak consume. Kebetulan kami mak mak menyusu anak masa tu. And kebetulan jugak, bersaing saing membuyong.

Apa yang kak lia rasa perbezaan, sebelum dan selepas guna shaklee, expecially set hamil ni, bila badan kita cukup nutrisi, badan kita lebih bertenaga.

Masa hamil anak kedua,alahan is zero. Kalau ada pun just loya loya jelaa, tak macam masa pregnant anak pertama. Masa hamil anak kedua, kak lia kene berulang ke HKL. appointment sana sini. Memang tough la. Alone. Husband jauh. Handle anak lagi. But alhamdulillah, tak rasa letih atau stress dengan perjalanan kehamilan.

Baby pun sihat. Tak delah macam orang cakap, makan vitamin, baby jadi besar ke apa ke. Baby cecomey adalah.

Lagi satu yang lagi best, persediaan penyusuan susu ibu. Kak lia tak risau dah nak beli set milkbooster ke apa ke untuk tambah susu, guna je vitamin shaklee masa ngandung tu. Alhamdulillah, susu lagi pekat dan kuning sangat.

Berbeza sangat dengan menyusu masa anak first. Susu cair, suu ok, banyak, tp kualiti tu berbeza bila kita consume vitamin yang cukup.

Sepanjang hamil, tak pernah sakit gigi or kene kejang cramp kaki ke. Masa anak first, uishhhhhhhh sakit gigi tak sah cakap laaaa. Rasa nak gi cabut gigi, tapi tak boleh cabut.
Tapi bila kalsium makan hari hari, cukup utuk badan, ssakit gigi tak pernah ada dah. Padahal gigi same ada lagi masa zaman sakit dulu.

So gitulaa sikit sikit best nya perbezaan masa hamil sebelum shaklee and selepas shaklee. Anak yang lahir pun baby shaklee ni dia cerah bulan purnama skit. Sampai lani, keluor gi memana orang cakap anak omputih. Hehehe baby shaklee ok. Full shaklee

Bagi mak mak hamil, jangan takot nak makan vitamin yang terbaik untuk diri kita dan baby. Tak de nya istilah baby besor bila makan vitamin, overdose ke apa. Makan vitamin ni untuk kesihatan ibu dan baby.

DAN! Silalah amalkan vitamin masa ngandung ni sehingga proses penyusuan selesai dan sebolehnya terus lah makan sampai bebila. Mana lah tahu, rezeki mengandung tetiap tahun kan. At least takdelaa badan kita ni kurang nutrisi.

Masalah ibu hamil macam hb low tu biasa benor. Sebabnya? Bila hamil je baru cari vitamin. Paksa makan vitamin.

Ok ok. Panjang dah bebel ni. Kalau nak cari vitamin. Set kehamilan shaklee pilihannya. TERBAIK.

Kak lia dah nampak kesannya, so haraonya ia memberi sedikit sebanyak info yang mak mak hamil perlukan.

Enjoy!
Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

INI BLOG FAIRUS EMILIA. TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKUNJUNG DAN JANGAN LUPA FOLLOW YER