27 February 2014

UBAT ANTIBODI SEMULAJADI

بسم الله الرحمن الرحيم, السلام عليكم

Antibodi yang berlawan-lawan antara satu sama lain yang masing-masing nak tunjuk hero. 

Ubat antibodi semulajadi. Perghh ayat nak best. hikhikhik. Tapi tulaa yang boleh aku tafsirkan 'antibiotik shaklee' untuk diri aku. Aku rarely makan ubat antibiotik doktor sebab aku takut aku imun dengan ubat-ubatan ni. Padahal memng tak suka pun makan ubat doktor ni. Tapi sejak ade tiroid ni, demam selalu jugak melanda. Kalau dulu 6 bulan sekali pun susah nak demam.

Tapi doktor cakap if demam 3 bulan sekali is normal sebab badan nak adapt dengan perubahan cuaca yang ada. Hmm ok. Maybe sebab doktor nak ajak kita pergi klinik dengan lebih kerap. mihmihmih

Since aku dah jumpa dengan Shaklee, aku rasa kurang gelabah sikit bila badan rasa tak sihat, sejak aku kenal dengan NUTRIFERON & SUSTAINED RELEASE VITAMIN C ni. Dua benda ni la yang aku panggil Ubat Antibodi Semulajadi aku tau!


Ubat Antibodi Semulajadi

WHY?


Nutriferon Shaklee
:)


set imunisasi shaklee
Sustained Release Vitamin C yang bentuk ovul sikit tu.

Dua benda ni aku telan cepat-cepat if aku rasa badan tak selesa. Panas muka dan hidung tak selesa. Macam pagi tadi, bangun tidur tekak and hidung dah relate untuk bagi signal yang selsema bakal menjelma. Terus je pergi dapur, bancuh Nutriferon se sachet dan 2 biji terus Vitamin C tu aku patahkan dua and telan. Semoga ia menjadi satu ubat untuk aku dengan izin Illahi. Kita berikhtiar mana yang mampu. 

Kalau boleh aku nak yang lebih green. Since aku study Architecture, selalu lecturer tekankan isu Sustainable kan, so macam tu jugaklah aku nak applykan ubat-ubatan dalam hidup aku. Go Green, Go Sustainable. Say NO to drugs entering my body. 

Korang pun boleh dapatkan Nutriferon & Vitamin C ni jugak as korang punya ubat antibodi semulajadi.  So tak perlu la nak asyik jumpa doktor and setiap kali tu jugakkan doktor akan bagi paracetamol and antibiotic untuk korang consume. Sah-sah benda tu ada drugs kan. Kita cuba cara yang lebih alami lagi. 

Next entri aku akan cerita apa peranan dan fungsi setiap satu ubat antibodi semulajadi ni ok!. Guna tapi tak tahu fungsi dan sejarah dia pun tak boleh jugak kan. OK!

KITA JUMPA KAT NEXT ENTRI pasal Ubat Antibodi Semulajadi ni ok. :)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

26 February 2014

WORDLESS WEDS 26 2 14

بسم الله الرحمن الرحيم, السلام عليكم

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 



. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 


= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 



Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

TIROID: HIPER ATAU HIPO

بسم الله الرحمن الرحيم, السلام عليكم

APA ITU TIROID

lokasi tiroid

Tiroid adalah kalenjar endokrin yang terletak kat leher yang relate dengan kawalan hormon badan kita. Kalenjar yang berbentuk rama-rama ni mengeluarkan hormon tiroksin atau T4 dan liothyronine atau T3. Secara keseluruhannya ia mengatur aktiviti kesihatan badan seluruhnya. 

Tiroid ternahagi kepada 2 : Hipotiroid dan Hipertiroid

Pengalaman saya sebagai pesakit HIPERtirodism

Pada awalnya aku tak sedar pun aku mengalami tiroid. Time dapat tahu tu aku mengandung anak first, pergi check-up kat Klinik kesihatan Sri Rampai time tu. Pastu nurse tanya ade history sakit itu ini tak, pastu ade rasa apa apa tak dengan diri sendiri. Pastu bermula la sesi aku bercerita.

'Misi, saya rasa ada something macam block bila saya nak telan air liur. Macam somehing melekat kat situ. Pastu kat leher macam timbul skit.'

Haaaa, bermula dari situlaa tiroid aku di diagnose. Guna ayat diagnose beb. Hehehe. Misi pun panggil lagi sorang misi. Cek leher aku. Dia suh aku telan, dia trus cakap, haaa ni tiroid ni. Terus panggil doktor. Doktor pun tekan2 laa leher aku, dia cakap yup, this is tiroid. Korang tau dak masa aku timbang berat first time check-up, berat aku mendadaknya turun dari 48-49 ke 43. 

Jaw is dropping laa!!! T_T

Terus je doktor bagi form suh complete untuk ambik darah cek for tiroid. Bla bla bla dun dam dun dam aku kene pergi sana sini pi klinik ni, klinik tu just semata2 untuk ambik darah. Penat! Tapi aku sabor jelaa. 

2 week after ambik darah, misi call. Bagitau result tiroid ku. Nanges! Bacaan hormon tiroid dalam darah sangat la tinggi. Yang mampu aku buat aku doa supaya bayi yang aku kandung tak tereffected dengn keadaan aku time tu. Aku just nangis kat husband. Dia pun tak tau nak cakap ape. Dia just cakap andai dia boleh ambik sakit aku, dia nak ambik. Cewaaaaahhh. hahahaha, So lepas dah tau aku memang ade tiroid, doktor refer aku ke HKL. 

Bila dah kene refer ke HKL, so ada afw procedure baru yang kene buat macam buat test jantung. Pasang wayar berselirat bagai sebb nak tengok kadar denyutan macam mana. So far aku lalui semua test tu dengan tenang. Just follow the flow. Aku tak bantah sikit pun. Ahaksss.

Ambik darah memang seingat aku sebulan sekali kut. Just to monitor hormon tiroid tinggi ke rendah. So mulai dari hari aku dapat tahu aku confirm ade tiroid, aku on treatment makan ubat tiroid laa. Berlambaks. 2 jenis je pun. tapi 2-3 biji 3 kali sehari. ade 2 kali. depend pada dos keadaan semasa.

Berterusan laa treatment aku makan ubat sampai kandungan usia berumur 7 bulan. Bila pergi cek mengandung and update pasal tiroid, Doktor cakap bacaan tiroid aku dah back to normal. ALHAMDULILLAH. So, mulai hari tu aku dah tak makan ubat sampai aku bersalin. (bersalin kat Hospital Besar Kuala Terengganu). 

Al - kesah tiroid kembali semula selepas aku bersalin. Tiroid kembali semula lepas aku tengok berat badan aku cepat susut and aku cepat kurus. Dia datang lagiiii...

Ambik semula darah kat klinik biase, pastu kene refer HKL semula bahagian pakar untill now. Aku masih on treatment tiroid. Sekarang aku makan ubat doktor di samping ambik supplement Shaklee. Result latest kita tau next 2 week ok. kite tengok ape hasilnya. So far heartbeat aku dah back to normal since aku consume jugak Omega Guard Shaklee. Sebab doktor kat klinik cakap takut jantung bengkak..

Omega Guard Shaklee.

Cerita ni akan bersambung pada minggu lepas aku tau result tiroid k. Selamat membaca. Jangan serik yer.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

24 February 2014

VITAMIN UNTUK KULIT

بسم الله الرحمن الرحيم, السلام عليكم

dambaan setiap wanita untuk memiliki kulit sehalus dan segebu bayi.

KULIT CANTIK

Bila sebut je pasal cantik, mesti kita imagine dah  sorang pompuan yang kulit dia putih melepak, lesuh, tak de cela kat muka, rambut blonde, perghhh bila dia lalu tepi kita, hmmmmm wanginyeeeeee. Dahi licin beb, kedut pun takdak. Ni msti guna vitamin kulit yang mahal ni. Alhamdulillah atas kurniaan ciptaan Illahi sebegitu sempurna. Tapi jangan pula di salah gunakan pulak kan. :) Perlu sentiasa bersyukur dengan apa yang dipinjamkan untuk kite. Wah gituuu....

Tidak bagi sesetengah lelaki dan perempuan yang mengalami masalah kulit seperti jerawat dan jeragat contohnya. Group kumpulan ni akan lebih menholdkan diri mereka ke belakang apabila bercerita pasal kecantikan ni. yerlaaa, maybe dierang rasa rendah diri sebab kulit mereka bermasalah dan mereka rasa kurang berkeyakinan bila berhadapan depan khalayak ramai.

FAKTOR MASALAH KULIT BERLAKU

  1. Pancaran matahari - elakkan mendedahkan kulit anda pada pancara matahari secara langsung. Ia akan merosakkkan struktur kulit oleh sinaran matahari tersebut.
  2. Pencemaran - pencemaran air dan udara yang berleluasa pada zaman sekarang. Kite terdedah dengan free radikal yang berada dalam udara sekeliling kita.
  3. Penggunaan bahan kimia yang berlebihan seperti yang ada dalam alat pencuci muka.
  4. Penjagaan kulit yang kurang bersih dan tidak mencuci make-up sebelum tidur.
  5. Stress yang berpanjangan.
  6. Merokok dan minum minuman beralkohol berlebihan.
  7. Cara makan yang tidak sihat dan tidak seimbang.
  8. Allergy/ alahan kepada makanan tertentu seperti seafood.

VITAMIN UNTUK KULIT

Banyak produk untuk mencantikan kulit dan mencerahkan kulit berada di pasaran sekarang. Lambakan produk di kedai dan pasaraya, juga toko-toko menjual jamu dan ubat-ubatan membuatkan semua orang teruja untuk mencari vitamin untuk kulit masing-masing. 

Tapi harus di ingat, pemilihan vitamin untuk kulit sangat penting. Ia bukan lah seperti membeli baju atau buah-buahan di pasar. Kita harus tahu mengenai sesuatu produk tu dulu sebelum menggunakannya. Tahu apa isi kandungan yang ada dalam vitamin atau produk mencuci kulit dulu. 

Kebanyakan orang sekarang lebih gemar menggunakan supplement berbentuk  kapsul dan minuman kesihatan. Tidak di nafikan , hasil dan kesan yang di dapati selepas penggunaan ada sesetengahnya seawal seminggu sudah menunjukkan hasil yang positif.  Bergantung kepada vitamin untuk kulit tersebut. 

Pilihan saya: VITAMIN UNTUK KULIT saya adalah SET SKIN dari SHAKLEE.

Kenapa saya memilih SET SKIN SHAKLEE sebagai vitamin untuk kulit saya adalah kerana ia SELAMAT, SEMULAJADI dan BERKESAN. Saya mempunyai masalah kulit sensitif, oily dan berjerawat sehinggakan meninggalkan parut dan lubang-lubang halus di pipi. Saya tak menggunakan sebarang skincare dipasaran kecuali produk Safi ( tu pun sebab adik saya pengguna tegar Safi dan kulit muka dia sangat kebaby-an) Alhamdulillah kulit saya kurang berjerawat dan berminyak. Tapi parut jerawat masih berleluasa.

Saya menggunakan ESP Shaklee untuk breastfeeding anak untuk tambahkan susu. TAPI!!!

Satu keajaiban apabila saya menggunakan botol ke 3 ESP, saya realize yang parut jerawat saya makin pudar dan kulit kurang berminyak seperti dulu lagi. Saya tak mau laa overclaim lebih plak kang kata cakap saya ni nak lakukan produk. 

NO! THIS IS TRUE. Saya bukan nak lariskan produk saya guna tapi INI ADALAH YANG NYATA. Selain dari tu, saya mula mencuba VITAMIN C. Alhamdulillah jerawat dah sukar untuk hinggap di muka. Cuma adalah satu dua Miss J tumboh bila nak dekat dengan period kan. Selebihnya tak lagi macam dulu. (TAK PERCAYA TANYA BAPAK MERTUA SAYA MACAM MANA KULIT MUKA SAYA DULU) hahahaa...

Ada a few produk of Shaklee juga saya guna antaranya GLA complex, tanpa saya tau, Gla complex juga bagus untuk kulit sebab ia mengandungi VIT E dan mengawalatur hormon badan kita. 

SO!  I AM NOT OVER CLAIM THIS PRODUCT HERE, TAPI ini adalah betul2. Set Skin Shaklee adalah vitamin untuk kulit yang patut anda dapatkan sekarang! Rugi kalau siapa tak cuba. Saya dah cuba. Anda bila lagi?


Harga pengenalan:

B-COMPLEX - 120biji RM53.75
SR VITAMIN C - 180biji RM92.50
GLA COMPLEX - 60biji RM91.25
VITAMIN E - 120biji RM149
ESP - 850g RM150

Kecantikan bermula dari dalam. Rawat dalaman, rawat luaran, Insyallah kecantikan terserlah bagi kedua-duanya. 

Yang pasti, Rawatan yang paling berkesan mencantikkan diri kita adalah, amalkan pengambilan wuduk dan sentiasalah berwuduk dimana sahaja bilabila masa :)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

21 February 2014

SET KURANGKAN BERAT BADAN SHAKLEE

بسم الله الرحمن الرحيم, السلام عليكم


Ubat Kurangkan Berat Badan.


Bila dengar pasal ubat kurus or ubat nak slim ke, hati saya gerun. Gerun sebab apa? SEBAB terbayang dalam ubat ubatan tu seperti ada bahan chemical yang menghakis setiap pelusuk ruang dalaman tubuh saya. ARGHHH.

Banyak betul sekarang lambakan ubat dan suppliment di pasaran. ada yang cepat putih, gebu geban, mulus tulus, cepat kurus dalam masa 7 hari, ketatkan situ, ketatkan sini. Yang tak leh blah, ketatkan miss v. Auuuu malu la mak. Pastu iklan kan ' laki anda puas....blablablabla..... oooo no no no no...

But I still not interested dengan produk yang ada kat pasaran. Seriusly sebab saya takut akan side effect yang bakal berlaku selepas penggunaan. OK! da da daaaa bebel jauh da ni.

Tips nak kuruskan berat badan dah pernah di bincangkan sebelum ni. Salah satu caranya dengan mengamalkan pengambilan suppliment kesihatan.


Vitamin apa yang sesuai untuk kurangkan berat badan?

Banyak. Banyak sangat suppliment dan ubat ubatan yang ada di pasaran. Nak cerita satu2 memang tak kan abes. Start yang kurus dalam masa 7 hari sampai laa ada yang berbulan2. Bergantung pada keselesaan anda dalam memilih produk. Nasihat saya, Pilihlah dengan bijak produk yang anda suka. OKEY. :)

Cadangan saya!

Dapatkan beramai-ramai SET KURANGKAN BERAT BADAN SHAKLEE sekarang. Set kesihatan yang sedang top selling dipasaran sekarang. Dengan cara pengambilan yang betul dan konsisten, Insyallah hasilnya pasti bombastik. Dah ramai yang mencuba. 

Set Kurang Berat Badan mahal?

Tidak bagi Shaklee. Shaklee mempunyai set budget yang sesuai bergantung kepada kemampuan korang semua. Yang pasti set kesihatan ni SELAMAT, SEMULAJADI DAN BERKESAN. 

Apa yang ada dalam set SLIM shaklee ni?


premium set kurus

Harga pengenalan: 

Omega Guard - 90 biji, RM136
Lecithin - 180 biji, RM52.50
Herb-lax - 120 biji, RM52.50
Cinch Shake - 15sv, RM173
Cinch Tea Mix - 28 sticks, RM131


budget set kurus

Harga pengenalan: 

ESP - 850g, RM150
Lecithin - 180 biji, RM52.50
Alfalfa - (S) 330biji, RM53.75 
             - (L) 700biji, RM97.50

Walaupun korang dah consume SET Kurangkan Berat Badan Shakle ni, korang still lagi perlu bersenam dan mengamalkan pemakanan diet yang seimbang. Jangan mentang2 dah ade set untuk kurus, ubat untuk kurus, nasi still makan berpinggan- pinggan. Awas, sedikit pun takkan membantu OK! Banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan untuk hasil yang lagi torbaik.

Jom Order Sekarang!!!
Selamat Menjaga Kesihatan Anda

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

20 February 2014

TIPS KURANG BERAT BADAN

بسم الله الرحمن الرحيم, السلام عليكم

Nak Kurus dan Kurangkan Berat Badan laa...



Istilah kurus itu sangat la luas. Ada nak kurus untuk dapat berat badan yang ideal, BMI normal. Ada yang kurus nak slim, nak body sekeping solid molid katanya. Semua bergantung kepada tuan punya badan. Rakyat Malaysia sebenarnya sangat obses dengan kurus, nak kurangkan berat badan. Buktinya? Lambakan vitamin kurus, pil-pil kurus dan suppliment kesihatan yang boleh buat orang kurus. Sasaran target partinya si gadis dan  wanita-wanita yang sangat teruja nak kurus.

Macam mana nak Kurangkan Berat Badan?

Macam2 cara sebenarnya nak kurangkan berat badan ni. Perkara paling senang nak buat adalah SENAMAN. Senaman bagi badan kita ni keluar peluh. Dengan senaman, banyak kalori di bakar. TAPI! tak ramai orang searang bersenam. Kenapa? SEBAB konon nya mereka sibuk/busy dengan kerje seharian. Pagi dah masuk kerja, lewat petang baru balik. So, mana sempat nak bersenam. 

A few tips from Kelvin Zahri kita boleh contohi. Antara yang boleh di share yang diperkatakan adalah :

- pengambilan nutrisi dan balance diet pemakanan
- senaman
- suppliment dan makanan tambahan

Saya sangat bersetuju dengan 3 item tersebut. WHY???

Sebab!
  • Kalau kita tak kawal cara pemakanan kita, kite dah mengabaikan diet yang balance untuk tubuh kita. Diet yang seimbang dalam piramid makanan sangat diperlukan. Contohnya, pengambilan serat dalam makanan seharian kita sangat membantu dalam sistem pelawasan dan pembuangan bahan2 yang tak diperlukan oleh badan. Banyakkan makan sayur sayuran dan buah buahan serta makanan berserat yang lain. Makan yang banyak tak kan dapat kurangkan berat badan dengan ideal. Contohilah cara pemakanan Rasullulah s.a.w
  • Seperti yang di katakan pada awal entri. Senaman perlu bagi mengeluarkan peluh2 dan toksik perkumuhan dari badan melalui liang roma. Senaman juga boleh meningkatkan tahap metabolisma badan kita. Apabila metabolisma kita tinggi, badan kita akan cepat kurus. Ini kerana, untuk kurangkan berat badan dan kurus, ia bergantung pada metabolisma seseorang.
  • Pemilihan ubat ubat kurus dan suppliment yang sesuai sangat penting. Jangan ambil sebarang produk kurus @ kurangkan berat badan secara sebarangan tanpa kawalan dan penggunaan yang betul. Pastikan produk mendapat kelulusan KKM. Diyakini sumber pembuatannya. Tak salah untuk mengambil sebarang suppliment, tetapi carilah yang SELAMAT, SEMULAJADI dan BERKESAN. 

Nak kurus dan nak kurangkan berat badan ke berat yang ideal bergantung sepenuhnya pada diri kita sendiri. Nak slim tapi tak mau bersenam, ke gym atau jogging di taman-taman berhapiran tak boleh kurang berat badan tu. Nak fit dan solid, perlu pergi gym buat fitness dan a few coordination supaya dapat shape tubuh yang di inginkan. 

Paling senang bersenam adalah dengan solat. Solat 5 waktu sudah pasti. Amalkan juga solat2 sunat agar badan kita sentiasa ada pergerakan. Waktu malam bangun tahajud. Disitu masih ada pergerakan yang mampu buat badan bergerak. Doa agar dipermudahkan urusan yang kita nak.

Berusaha dan teruslah berusaha dalam menghasilkan berat badan yang ideal. Jangan hangat2 tahi ayam je. Sekajap bersenam, sekejap tak. Samalah dengan mkn juga. Hari makan sikit, esok hari jangan pulak di qada' dengan makan banyak. Be consistent ok!

So, in next entry saya akan perkatakan tentang suppliment alternatif yang korang boleh consume sebagai pemakanan tambahan dalam mengurangkan berat badan korang ok. So KEEP HEALTHY KEEP SMILING. 

:)

Amalkan Gaya Hidup Sihat


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

19 February 2014

HAPPY BIRTHDAY MY SWEET LITTLE HANNA BANANA > 100 POSTS CELEBRATION!!!

بسم الله الرحمن الرحيم, السلام عليكم



HAPPY BIRHTDAY HANNA!!!



















 
Setahun berlalu tersangat sekejap bagi umi. Tengok Hanna membesar depan umi, terkadang umi lupa yang semakin hari Hanna semakin meningkat usia. Terima kasih sebab Hanna hadir dalam kehidupan umi dan aboh.






Aboh pastinya adalah insan yang paling excited bila Hanna lahir ke dunia ni. Terima kasih aboh juga. 




THANKS ABOH SO MUCH!!!

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 



Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

18 February 2014

RESEPI ESP : the best way to taste your ESP

بسم الله الرحمن الرحيم, السلام عليكم


Resepi ESP : cara bancuh ESP yang Terunggul :)

Tak perlu kite jadi chef handalan, masuk masterchef bagai, try je apa yang ada kat rumah tu. Cek dalam peti, kordial ke, milo ke ada, add je dengan ESP.

Cara saya bancuh ESP, mestila ikut selera tekak saya kan. Tapi u guys can check this resepi out and try it by yourself!

marvellousto!!!

SELAMAT MENCUBA SEMUA TEMAN ESPku. :)


Order di buka kepada semua yang berminat. Saya sangat suggestkan korang semua consume this product as your ultimate breakfast. 

Tak rugi, penggunaan yang konsisten juga akan buat kulit kita rasa soft, kulit muka kurang berminyak dan samarkan jerawat yang ada.

Saya dah cuba. Anda bila lagi? 

Harga pengenalan: RM150 850g



Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

16 February 2014

ESP SHAKLEE (Energy Soy Protien)

بسم الله الرحمن الرحيم, السلام عليكم

Energy Soy Protien, lebih dikenali dengan ESP Shaklee, merupakan salah satu produk top selling dari SHAKLEE. Ia adalah berasaskan protien based yang di perbuat daripada soya semulajadi.

Al-kisah macam mana saya boleh terjebak dengan Shaklee?

rasa kenyang dan bertindak sebagai milk booster
ESP yang membuatkan ku tak tido malam. Tak boleh hidup laa tanpa ESP waktu pagi. Hehehe

Bermula dengan membeli satu tin ESP bagi tujuan nak menyusukan baby Hanna. Masa tu tengah top beb pasal SET PENYUSUAN SHAKLEE ni. Shaklee naik semula ni pun sebab ada set set kesihatan seperti set menyusu ni. If not, sebelum ni SHAKLEE senyap sepi seketika. So, bermulalah pengalaman bercintaku dengan ESP SHAKLEE.

Alhamdulillah, tekak saya ni boleh suits laa dengan ESP SHAKLEE. Mungkin sebab saya dah biasa dengan soya, susu or something milky macam ni.

Masa first time bancuh ESP SHAKLEE ni, saya just bancuh purely ESP tau. Arghhh rasa pekat sangat sampai tak leh telan. Pastu duk pikir laa macam mana nak cari solution nak olah air tu jangan kasi pekat and rasa tak best macam tu. Hikhikhikhik.

Tuptuptap, saya pun campurla dengan milo and a bit of horlick. Pastu shake kan dalam shaker. Air kasi pekat and cair secukup mata memandanglaa. Kang kalo pekat, tak leh tolan den, cair sangat rase ceroi pulok. Yummmmmmehhh babyyy. Sedap woo. Rasa tak muak pastu ada rasa coklat jugak. Start dari hari tu, ada a few resepi saya try. Saya try jugak shake dengan susu kambing higoat. Not bad. Sedap sebab tak manis macam milo dan horlick. Yet, lepas tu saya try add milo sikit dalam ESP + HIGOAT. Sampai la sekarang ni, resepi tu terus unggul menjadi resepi killer aku. Hahhahha.

natural remedy
Jom la cuba. Dah ade ESP kat rumah, rugi tak try!

Selain dari minum, ESP SHAKLEE boleh buat as masker tau! Natural remedy. Just add a bit of natural/original yogurt dan sesudu ESP, kacaukan pastu sapu kat muka secara sekata. Biarkan selama 15minit pastu cuci dengan air bersih. So far, I haven't try  it yet, insyallah lepas ni boleh cuba. Orang cakap, kulit jadi soft and licin je. Boleh amalkan selalu. 

So, kepada sesiapa yang berminat nak cari minuman tambahan yang tak bergas dan low kolestrol, saya sangat suggestkan ESP dari SHAKLEE ni. Sungguh tak lena tidur kalau stok ESP da habis. This is my ULTIMATE BREAKFAST everyday. Banyak lagi benefit and resepi saya akan kongsi pasal ESP ni, tapi kat next entry post laa k.

Selamat mencuba ESP.


Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

12 February 2014

UBAT UNTUK GASTRIK

بسم الله الرحمن الرحيم

Apa Itu GASTRIK?



Gastrik adalah salah satu penyakit yang seringkali menghantui penghidapnya. Ngeri! Sebab gastrik boleh buat pesakit tu berguling-guling menahan kesakitan. Gastrik adalah salah satu keradangan pada dinding perut. Perut kita dilapisi dengan satu lapisan mukus yang melindungi dinding perut dari terhakis oleh benda asing. 

Punca GASTRIK.

Punca berlakunya gastrik sangat luas. Salah satu asbabnya adalah kerana tidak menjaga aturan makan secara konsisten dan teratur. Selalu skip breakfast. Sedangkan pengambilan sarapan pagi itu adalah penting bagi mengembalikan aturan badan setelah tubuh lama berehat (tidur) pada sebelah malamnya. Selain daripada tu, kita tidak menjaga aturan makanan kita dengan baik. Suka makan makanan pedas, berminyak, minum minuman bergas, makan dari makanan berangin seperti nangka. Pengambilan ubat untuk gastrik yang berterusan juga boleh menyebabkan berlakunya gastrik. So, berhati-hati dalam mengambil ubat-ubatan untuk mengurangkan kesakitan sakit anda.

Gejala dan Simptom Gastrik 

  • sakit dan pedih perut
  • hilang selera makan
  • rasa loya dan muntah-muntah
  • sakit kepala
  • sendawa yang keluar angin apabila kita gosok anggota badan tertentu

Cara merawat Gastrik

Jika ke hospital, doktor akan memberi ubat-ubatan yang sesuai untuk kawal masalah gastrik.
Ubat untuk gastrik biasanya akan diberikan atas nasihat doktor. Doktor juga akan memberikan antibiotik kepada pesakit. 

Selain mengambil ubat untuk gastrik , kita juga boleh mangawal cara makan dan juga amalan pemakanan kita. Jangan skip breakfast agar perut tak masuk angin. Elakkan minum susu jika perut kosong :) sebb masa tu perut sedang berasid. Kurangkan makanan berangin. jangan makan makanan yang pedas dan berminyak. Jangan amalkan ubat tahan sakit kerana ia lebih memudaratkan. Elakkan makan makanan yang tajam seperti jeruk dan cuka. (yang ni yang paking best sebenornya. hihihiih) Banyakkan minum air masak atau air putih mineral daripada minum minuman yang manis dan bergas. 

Anda juga boleh dapatkan suppliment makanan tambahan sebagai ubat untuk Gastrik bagi menampung kekurangan nutrisi tertentu, walaupun anda skip makan, tetapi khasiat makanan masih dapat di berikan kepada tubuh badan anda seperti biasa. Suppliment makanan ni bagi menampung keperluan gizi tertentu seperti protien dan karbohidrat.

suppliment untuk gastrik. ubat merawat gastik
SET KESIHATAN SHAKLEE

Cadangan saya, anda boleh mengamalkan SET KESIHATAN SHAKLEE untuk GASTRIK. mengandungi ESP, OSTEMATRIK dan BCOMPLEX sebagai makan tambahan harian anda. Andai badan korang senang berangin, boleh mencuba PAPERMINT GINGGER PLUS SHAKLEE.

Selamat menjaga kesihatan bersama.
Kita berusaha dan berikhtiar, Allah s.w.t jua tempat kita meminta kesembuhan dari segala penyakit.

Testimoni SET GASTRIK SHAKLEE





SHAKLiEEyagroup
Shaklee Independent Distributor (1026723)
+6019-287 2442 - whatsapp/call/sms
fairusemilia@gmail.com

Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

11 February 2014

PENYUSUAN SUSU IBU

بسم الله الرحمن الرحيم




Susu ibu adalah susu yang terbaik untuk anak-anak kita. Penyusuan susu ibu secara ekslusif sehingga bayi berusia 6 bulan sangat di galakkan. Seterusnya di teruskan penyusuan susu ibu sehingga bayi berusia 2 tahun. Tiada yang boleh menandingi kehebatan susu ibu tika bayi masih lagi kecil. 


Masa awal penyusuan susu ibu, rasa agak canggung untuk menyusukan bayi saya tika  itu. Tapi syukur Alhamdulillah, suami dan ibu saya banyak membantu saya. Suami saya banyak menyokong saya dalam menjayakan penyusuan susu ibu ni secara eksklusif sehinggalah sekarang, anak pun dah nak masuk 1 tahun (19/2/2014)

KOMITMEN BESAR DALAM PENYUSUAN SUSU IBU

Tidak di nafikan, penyusuan susu ibu sangat memerlukan komitmen yang tinggi. Seperti contoh, bagi ibu-ibu yang berkerjaya, mereka perlu mencuri masa kerja mereka untuk sesi mengepam agar tidak berlaku bengkak susu atau susu tersumbat. Selain itu, untuk memastikan susu ibu berterusan, Ibu juga haruslah menyususkan bayi kita 2-3 jam sekali. Bayangkan jika diawal kelahiran bayi, masa badan masih lagi dalam proses recover, kita terpaksa bangun untuk menyusukan bayi. Andai ibu itu tidak mendapat sokongan kuat dalam penyusuan susu ibu, pasti mereka akan bersa bangun di tengah malam bagi menyusukan bayi adalah satu cabaran yang besar.

MENJAYAKAN PENYUSUAN SUSU IBU

Ada beberapa perkara yang harus diambil berat  bagi menjayakan proses penyusuan ni. Para ibu dinasihatakan agar mencari seberapa banyak ilmu berkaitan penyususan susu ibu. Selain itu, hadiri kelas-kelas berkaitan 'BREASTFEEDING MOM' yang dianjurkan oleh badan-badan sukarelawan atau NGO dikwasan tempat tinggal anda. 

Saya banyak merujuk kepada doktor dan rakan penyusuan bayi ketika hamil lagi. Selain itu, suami hadiahkan buku berkaitan breastfeeding seperti, ' Hebatnya Susu Ibu' :) . Berkawanlah dengan para-para ibu yang telah berjaya menyusukan bayi mereka sehingga berusia setahun hingga dua tahun. Insyallah kita akan termotivasi dengan semangat mereka untuk menyusukan bayi kita sendiri.

hebatnya susu ibu shaklee
Hebatnya Susu Ibu, wajib dimiliki oleh para ibu

Di sini saya cadangkan juga, bagi ibu-ibu yang mencari makanan tambahan bagi menambah susu ibu, saya ingin berkongsi mengenai SET PENYUSUAN SHAKLEE. Saya juga mengamalkan set penyusuan shaklee ni sebagai ikhtiar kepada penambahan susu ibu saya. Alhamdulillah sehingga sekarang, flow susu badan saya masih ada untuk menyusukan anak saya :)

BREASTFEEDING IS A SUNNAH

Susuilah anak kita dengan susu ibu. Sesungguhnya dalam penyususan itu ada keberkatannya.

Dapatkan SET PENYUSUAN SHAKLEE sebagai alternatif makanan tambahan susu ibu dalam proses menyusukan anak anda. 

Terdiri daripada 

ESP- milk booster dan pekatkan susu ibu
OSTEMATRIK,- tambahan untuk kuatkan tulang dan gigi
ALFALFA milk booster, boost susu ibu 
VITALEA- multyvitamin tenaga kepada ibu
B-COMPLEX- anti stress
VITAMIN C- antibodi


makanan banyakkan susu ibu
set penyusuan susu ibu


SHAKLiEEyagroup
Shaklee Independent Distributor (1026723)
+6019-287 2442 - whatsapp/call/sms
fairusemilia@gmail.com

Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

INI BLOG FAIRUS EMILIA. TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKUNJUNG DAN JANGAN LUPA FOLLOW YER