23 December 2016

Sihat Dan Bertenaga Walaupun Dah Masuk Trimester Terakhir Kehamilan.

As Salam.

Next week minggu akhir kehamilan saya untuk sesi 2016. Insyallah tahun baru nanti bertambah sorang lagi ahli keluarga dan bertambah jugalah tanggungjawab dan amanah dari Allah s.w.t.

Semoga dimudahkan segala proses melahirkan baby ketiga kali ni. Feeling tu masih teruja dan sama macam nak sambut baby pertama. ;)

Alhamdulillah, sepanjang kehamilan ketiga ni, saya tak ada banyak masalah dari segi alahan mahupun masalah kesihatan. Cuma beberapa history rekod kehamilan sebelum ni saja yang perlu diberi pemantauan rapi.

Dengan daily task as a supermom dari rumah, memang sedikit tough hamil kali ni sebab saya perlu handle 2 anak yang aktif mengexplore dunia mereka.

Syukur jugak ada supplement shaklee saya amalkan sejak dari awal hamil. Vitamin ibu hamil ni memang wajib makan untuk ibu dan baby.


ESP, BCOMPLEX, VITALEA, OSTWMATRIX,
VITAMIN C basic supplementnsepanjang hamil.

Saya consume fullset hamil shaklee sebab nutrisi dia lebih lengkap dan menyeluruh berbanding bekalan yang diberikan oleh pihak hospital dan klinik ibu anak.

Insyallah, vitamin ni saya akan amalkan sehingga lepas bersalin, masa berpantang dan menyusu untuk bekalan tenaga selepas tu pulak.


Terima Kasih Shaklee.

Kelebihan dia, yang pastinya jimat. Kalau pun tak habis masa mengandung, boleh sambung makan masa berpantang. Cuma tambah satu dua vitamin lagi yang khas untuk sembuhkan luka dalaman.

Terima kasih shaklee untuk bekalan vitamin saya semasa hamil dan insyallah saya akan terus menggunakan shaklee sepanjang hayat saya.

Sememangnya, produk shaklee, SELAMAT, SEMULAJADI, BERKESAN & terbaik.

:-*


Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

21 December 2016

ESP Shaklee Bantu kurangkan Masalah Angin Dan Gastrik Bila Lambat Makan.

As Salam.

ESP adalah sumber pemakanan
terbaik untuk sel yang sihatdalam badan

Satu hari kelmarin saya ada program Shaklee dengan upline/leader Shaklee saya. Memang tak mau lepaskan peluang untuk turun mendengar dan kutip ilmu dari mereka.

Dari pagi keluar rumah, alas perut dengan air kosong je. Tak sempat nak shake ESP. Pukul 10 makan pagi, Lunch pukul 2 petang. Akibatnyaaaaaa. Gastrik dan pedih perut sebab makan lambat.

Semangat punya pasal. Hmmm. Untuk ibu hamil, jangan selalu amalkan yer. Tak bagus untuk ibu dan bayi dalam kandungan.

Sampai umah dah malam. Terus bancuh ESP. ESP memang sesuai untik kurangkan angin dalam perut saya kalau pedih lerut datang tiba tiba. ESP bagi rasa kenyang dengan cepat dan tak terlampau berat diambil kalau bagi sesiapa nak diet. Tak lupa juga telan OSTEMATRIX + B-COMPLEX restkan badan mok buyong.

ESP, sedap, lazat dan mengenyangkan.

Ostematrix pun bagus untuk naturalkan asid dalam perut. So, kombinasi 2 vitamin Shaklee ni bagus untuk korang yang perut sensitif kalau korang lambat makan.

Vitamin untuk ibu hamil. Pelengkap nutrisi
terbaik untuk ibu dan bayi dalam kandungan.

Alhamdulillah, setengah jam lepas tu, pedih perut gastrik dah hilang. Syukur. Perut pun kenyang. Tak craving walaupun hari dah malam. Tapi tak tahan, dah settle semua, angin dari perut akan menderu deru keluar. Lagi lega rasa perut bila angin yang seharian dalam perut dapat dibuang secara semulajadi.

Alhamdulillah, ESP sangat membantu masalah gastrik mak buyong macam saya. Sebab tu saya sayang ESP, kenyang dan gastrik saya cepat hilang. Selain bagi tenaga dan buat kulit jadi cantik, ESP dapat kawal berat badan pada tahap optimum tanpa perlu berlapar.

ESP + PD Shaklee. Resepi bancuhan ESP. YUMMY.

Bagi korang yang mencari alternatif untuk kurangkan masalah gatrik, ramai dah pengguna Shaklee gunakan ESP sebagai salah satu food supplement untuk kurangkan masalah gastrik.

Sebenarnya, kesan pengambilan ESP yang berterusan beri kesan pada sel sel diperut agar dapat bertahan kuat apabila asid perut memenuhi ruangan perut kita. ESP kan bantu sihatkan sel.

ESP terbaik.

Semoga ESP terus berada dipasaran Shaklee dan memberi manfaat pada semua orang. Ibu hamil, elok amalkan ESP untuk kawal gula, elak gastrik dan juga untuk tambah susu ibu semasa proses penyusuan bayi.

Produk wajib ada masa berpantang dan sampai bila bila. ;)
Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

20 December 2016

Hari Hari Dah Makan Sayur Dan Buah, Kenapa Perlu Makan Vitamin Lagi?

As Salam.

Makan makanan berkhasiat, tubuh sihat.

Ramai duk cakap, saya tak perlukan vitamin masa ni sebab saya tak sakit, badan sihat, saya makan sayur setiap hari, buah macam macam jenis saya telan. 

Kenapa perlu makan vitamin lagi? Perlu ker? Hmmmm agak skeptikal jugak yer. Macam mana naknubah pemikiran mereka mereka ni. 

Meh lia cerita cerita kat korang semua. 

Makan vitamin ni bukan sebab tak makan sayur dan buah atau pun tak makan nasi lauk sedap sedap. Vitamin ni pun bukan pengganti kepada makanan harian.

Kita jangan salah mentafsir deh adik abang. Hehehe.

Saya ni hantu sayur, hantu buah, nasi sekali sari ok dah. Dan makan laa jugok benda lain, biskut ke, apa apa yang buleh buat saya kenyang. Tapi saya masih lagi telan vitamin. Tak cukup makan lagi ker?

Haaaa. Gini, bukan saya dop cukup makan. Terlebih dan melampau doh saya makan. Tapi apa yang saya makan tu, masih kurang lengkap dari segi nutrisi yang diperlukan oleh badan. Tambahan pulok, cara masok, sumber makanan yang saya dapati tu belum tentu dapat lengkapkan nutrisi makanan saya.

Contohnya:
-  nok dapatkan cukup vitamin c, sanggup ke makan sapa 8 biji buah oren.
- makan buah, at least 3 sajian buoh setiap hari. Buoh lain lain warna.
- sayur, 3-5 jenis. Pastikan tanaman bebas dari pesteside, racun serangga. Tanah yang tanam sayur tu, cukup ke nutrisi dan baja baja.
- kalau tak makan ikan, mana nak dapat lagi sumber essential fatty asid? Dah laa goreng ikan, minyak banyak, silap silap minyak menggoreng tu minyak yang hari sebelumnya.

Sebab tu saya add supplement dalam makanan saya. Saya nak topup khasiat makanan saya yang tak cukup khasiat. Haaa faham tak?

Kalo sembelit, makan makanan berserat. Tapi kalau makan buah pun still tak lawas? Telanlaaa herblax dan ostematrix. Konfirm esok lawas. Ok ok?

So dah nampak ke benefit makan supplement? Vitamin shaklee?
Kalau nak vitamin, cari kak lieya ok.

Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

29 November 2016

Detox Dan Makanan Kurang Manis Boleh Turunkan Berat Badan Secara Sihat.

As Salam








Antara tips cik zulin kita amalkan antaranya DETOX & KURANGKAN MANIS dalam makanan kita makan.
Kurus tak semestinya sihat, gemuk tak semestinya sakit. Apa yang penting, badan perlu fit dan bertenaga. Bila buat kerja tu, tak memudaratkan badan. Tak tercungap cungap mengah.
Faktor pemakanan sangat memainkan peranan yang penting kalau nak sihat dan slim fit. Cuba korang lihat pinggan makan korang, apa yang ada. Sayur minimum 3 warna, buahan at least 3 warna, protien, dan lain2.Cukup tak. Masalahnya, nasi menggunung, sayur tak ada langsung. Macam mana?

Selain tu, lifestyle kita. Macam mana handle stress,bersenam berapa kali seminggu. Tak mudah nak slim, tapi tak susah nak mok mok. Hehehehe.
Semua orang boleh sihat, dan fit. Kena ada determination yang tinggi. Yang penting, jaga pemakanan, bersenam dan makanan perlu sihat.
Hati tak mau bimbang bimbang ok.

Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

28 November 2016

Manfaat Omega Guard Sempena Promosi Bulanan Shaklee.

As Salam
Omega Guard Shaklee TERBAIK!


Post ni hanya UNTUK WANITA SAHAJA. Yang pentingkan kesihatan dalaman dan kesihatan yang berpanjangan.
.
Nak bagitau dekat puan puan sekalian, harini OMEGA GUARD LAST DAY PROMOTION.
.
 Kenapa puan puan WAJIB GRAB PROMOSI NI?.

- OMEGA GUARD adalah minyak ikan yang bukan bertujuan untuk cantik.
- Tak sama dengan produk kecantikan yang anda amalkan tapi impak untuk kesihatan sangat besar jika mengamalkannya.
- OMEGA 3 dalam minyak ikan Shaklee rendahkan tahap kolesterol jahat (LDL) dalam badan.
- tinggikan tahap kolesterol baik (HDL) dalam badan untuk kesihatan kardiovaskular.
- kajian menunjukkan, pengambilan omega 3 dalam diet akan mengurangkan risiko wanita mendapat BARAH payudara.
- meningkatkan kesuburan wanita
- mengekalkan kesihatan pelincir pada sendi dan tulang
- mengurangkan keradangan yang boleh menyebabkan masalah kesihatan wanita
- bagus untuk perkembangan janin dalam kandungan ibu hamil
- membantu melembabkan kulit kering.
.
Bagi remaja/pelajar pula:
- tingkatkan daya fokus tumouan semasa belajar
- mengurangkan simptom PMS
- mengurangkan masalah jerawat yang kronik
- tingkatkan sistem imun badan.
.
Jangan ABAIKAN KHASIAT MINYAK IKAN YANG LEBIH PENTING lagi untuk kesihatan. Jangan fikir dan fokus pada Cantik semata mata, tetapi kesihatan lain diabaikan.
.
Jangan cakap lebih lebih dah, SILA BERTINDAK SEKARANG, pakat borong 2 botol sorang, untuk promosi hari akhir ni.
.
Whatsapp Lia untuk pengeposan.
→ 0192872442
→ 0192872442
→ 0192872442
.
#duniavitamin4u

Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

27 November 2016

Apa Sebab Shaklee Lakukan Landmark Study Untuk Produk Syarikatnya.

As Salam.


Pebenda LANDMARK STUDY , Yang pengedar Shaklee duk sembang kencang ni?. 

Landmark Study ni kajian yang Shaklee jalankan kepada correspondent yang terpilih berdasarkan kajian yang nak dibuat. Seperti LS yang sedia ada, Shaklee buat kajian tentang pengguna yang amalkan supplement bukan Shaklee, tak gunakan supplement dan pengguna supplement Shaklee.

Landmark study ni penting untuk memastikan produk yang digunakan betul betul berkualiti dan berkesan kepada pengguna. Untuk pastikan ia betul betul berkualiti, ia ambil masa yang tertentu untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

Maknanya disini, nak guna correspondent pun, kene yang dah amalkan supplement lebih dari 10 tahun. Sebab, badan kita ni akan akan ambil masa untuk benar benar adapt dengan supplement, nutrisi yang dimakan akan nampak kesan. Landmark study shaklee cari pengguna mereka yang dah 20 tahun amalkan shaklee tau.

Sebab penyakit dalam badan ni, dia nak jadi, bukan ambil masa setahun dua. Tapi makan masa bertahun tahun. Barulaaa boleh detect penyakit. Penyakit pun keluor satu satu. Macam penyakit tiroid saya, lepas 20 tahun baru dapat kesan.

Ok paham? Kenapa shaklee buat landmark study? Ada tujuan asbabnya.

Nak pilih produk, pilihlah yang beri manfaat jangka panjang. Bukan produk bermusim.


Ok semua! Selamat berhujung minggu. 




Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

11 November 2016

Tips Dan Petua Kesihatan Yang Selalu Diamalkan Dalam Kehidupan Seharian.

As Salam.

Petua orang lama, tak lapokndeknhujan, tak lekang dek panas.
Orang dulu dulu memang banyak pantang larang dan juga petua yang dijaga bagi memastikan kesejahteraan keluarga mereka. Apa yang korang pernah ingat atau selalu dengar dari atok nenek korang dulu? Buat tu tak kena, buat ni tak kene. Macam macam kan? Kekadang rasa kelakar pun ada.

Yang lia ingat laa kan, kalau kita duduk atas bantal, bontot boleh jadi bisul. Selain tu, baby yang dalam pantang, jangan duk bagi pakai baju warna kuning or oren, takut demam kuning melarat. Hehehe. Kalau petua kesihatan pulak, minum air asam jawa, nak bagi suara best, kumur air garam nak kurangkan sakit gig dan ulser.

Apapun pantang larang, boleh ke tak boleh, semuanya untuk kebaikan diri kita jugak. Betul betul?

Jom kita baca lagi antara tips dan petua kesihatan yang selalu diamalkan oleh orang orang melayu kita ni dalam kehidupan seharian. Banyak tau. Tak dengar lagi tips dan petua kesihatan dari kaum cina dan india lagi kan?

Tips dan petua kesihatan yang selalu diamalkan dalam kehidupan seharian.

  • Masalah jerawat - kulit rambai tu keringkan pastu kita kisar halus. Sebatikan dengan air mawar, dan dibuat masker
  • Jerawat batu - tumbuk beras bagi halus dan dibuat masker. Rerajinlah sapu kat muka untuk kurangkan masalah jerawat batu.
  • Atasi rambut gugur - basuhkan rambut dengan daun bunga raya. Ramaskan daun bunga raya tu pastu sapu ke kat rambut.
  • Mengekalkan kecantikan - sentiasa amalkan bacaan surah Yusof. selain tu embunkan air semalaman pada malam jumaat, bangun pagi boleh minum air embun tu. hehehehe.
  • Kulit cerah dan licin - sental badan dengan limau nipis. Badan pun jadi harum tau.
  • Menegangkan kulit muka - buat masker tepung ubi kayu dan mentimun. sagat timun bagi halus. Campurkan 2 bahan tu dan dibuat masker.
  • Kurangkan batuk anak kecil - buat tepukan cuff pada sisi dada dan belakang. Make sure tepuk 30 minit selepas/sebelum baby makan atau minum.
  • Legakan cirit birit -  makan pucuk jambu batu, minum air rebusan ciku muda atau telan je pil chi kit tek aun. :)
  • hilangkan muntah muntah - minum tea pekat suam tanpa gula atau ikat tali kasut di leher dan dibacakan selawat 3 kali sambil doa dlm hati supaya cepat sembuh. Erkkkk....
  • Legakan masalah selsema si kecil - bakar bawang putih yang dah dibuang kulit, ketuk2 sikit laa, pastu campur dengan minyak zaitun. Dah ada bau tu, agak agak sebati, sapu kat dada, tapak kaki and belakang baby. Satu lagi tips, asahkan kunyit hidup, pastu ambik air kunyit tadi sapu pada batang hidung anak yang selsema. :)
  • Air ketuban jernih dan kulit bayi bersih serta rambut baby lebat - minum air nyior, tapi ada yang tak galakkan minum masa awal kehamilan. Depend pada badan masing masing ok.
  • Kurangkan panas badan sebab demam - jelung badan guna air ramasan kangkung, air asam jawa, daun cekur. Jelung kat kawasan lipatan badan.
  • Masalah bengkak susu - sisir Miss B dengan sikat, tuam dengan tuala panas atau kubis atu potong ubi kentang letak kat Miss B.
Arghhhh banyaknya tips dan petua kesihatan yang boleh diamalkan dalam kehidupan seharian. Ada setengah antara kita ni suka benda denda semulajadi (natural remedy) untuk kurangkan masalah kesihatan yang dihadapi.

Ada pulak setengahnya suka yang cepat sihat. Jumpa doktor. Tak pun amalkan supplement or pemakanan yang sihat laa kan.

Walau apa pun cara yang kita lakukan bagi mengurangkan masalah kesihatan kita, jangan lupa untuk berjumpa dengan doktor jika sakit tu berlarutan. Sesekali kita boleh jadi doktor, tapi kalau keadaan dah gawat, silalah rujuk pada yang pakar yer.

Petua, petua jugak, jangan sampai menyiksa diri udah la yer. :)
Kalau ada sesiapa yang nak share lagi tips dan petua kesihatan yang selalu diamalkan dalam kehidupan seharian korang, drop saja pada komen. Semoga dapat membantu readers lain berkongsi tips dan petua tersebut.

Kene buat entry pasal tips dan petua kesihatan yang selalu diamalkan dalam kehidupan seharian VOL 2 ni. Banyak sangat tips dan petuanya.

Insyallah kalau ada lagi tips dan petua lain, kita karang entry Vol :2 pulok deh.

Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

10 November 2016

Hobi Baru Sejak berShaklee. Edit Gambar Guna Applikasi Photo Editor Di Telefon Pintar.

As salam.

Pepetang ni menonong pulak duk rumah. Dop tau nok buat apa.

Hobi masa lapang
Gambar cantik, hati tertarik.

Masa lapang semua orang ada hobi, hobi ni akan penuhi masa lapang. Sejak berShaklee ni, saya ada hobi baru. Sesejak dua menjak nilaa. Seronok pulak dapat buat benda yang kita suka. Pantang ada waktu free, mulaa laa duk berhobi.

Salah satu hobi baru sejak bershaklee ni, lia suka edit edit gambar expecially gambar untuk produk dan testimoni shaklee laa. Dah nama pun hobi baru sejak bershaklee kan?

Hahahha masa lapang yang ada, biasa lia edit gambar produk atau belek2laa apa ada dalam album gambar supaya boleh di edit. Tak de lah pro sangat guna software editor bagai, lia just guna application dalam phone saja. Kekadang ada kawan2 tanya jugak, apps apa nak edit gambar bagi cantik, so kita boleh laa share hobi kita tu kan.

Rasa sangat puas bila gambar promo dan marketing shaklee tu hasil daripada editing kita sendiri. Tak dinafikan, dulu masa study architecture, memang dah exposed dengan software editor macam adobe. Tapi yang shaklee ni just edit simple simple jelah. Tak boleh sarat dengan fancy fancy item sangat, sebb nanti tak nampak produk apa yang kita nak marketkan.

Antara aplikasi photo editor yang lia gunakan untik edit gambar.

Aplikasi lia guna untuk edit gambar.

Ni antara photo editor yang lia kerap guna. Simple dan mudah nak guna. Antaranya, PHONTO, SNAPSEED & PICSART. Semua belajar sendiri sendiri je.

Antara gegambar yang lia edit sendiri. Boleh juga korang tengok kat Instagram lia @ @dunia_vitamin4u ok.






So, bagi kawan kawan yang suka nak buat editing gambar untuk business sendiri, bolehlaa cuba applikasi photo editor yang lia guna ni. Boleh try and error.

Pas bersalin ni kita boleh start new hobi lain lagi kot. Nak jejalan travelog mcm tak mampu dah, so kita buat travelog dialam maya. Amacam?

Untuk korang, Apa ek hobi korang masa lapang?
Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

09 November 2016

Hasil Berdetox Dan Mengamalkan Set Slim Shaklee, #shakleeeffect Kepada Pengguna Sangat Mengejutkan.

As Salam.

DETOX and SLIMMING to get your body fit.

Jika anda mengikuti perkembangan produk dan kempen yang Shaklee anjurkan, salah satu program/kempen yang mendapat tempat dihati pengguna Shaklee adalah kempen Jom Detox Shaklee. Kempen ni bertujuan ingin menyedarkan para pengguna bahawa, keperluan detox sangat penting bagi mencuci dalaman badan termasuklah organ organ yang melakukan kerja harian supaya proses dalaman badan bekerja dengan baik.

Untuk detox Shaklee, ia meliputi keseluruhan dalaman badan, daripada sekecil kecil sel sehinggalah sebesar besar organ, yang membentuk satu sistem kerja untuk badan.Memang dengar macam mudah. Alaaaa, cuci dalaman je. Cuci usus jelah supaya badan senang nak serap vitamin, senang lawas, tak sembelit. No no no !. It is more than that sayang sayangku.

Program Detox Shaklee, Jom Detox mempunyai rangkaian produk yang khusus bagi mencuci organ dan sistem pencernaan badan yang tertentu. Antara organ dalaman badan yang perlu di detox adalah usus, darah, hati, perut, dan organ lain seperti hempedu dan buah pinggang.

Produk yang disarankan dalam set JOM DETOX Shaklee adalah seperti herb-lax, alfalfa complex, papermint ginger plus, vivix dan DTX complex. Nak lagi cepat dapat berat badan ideal, apa kata add lecithin atau omega serta ESP untuk burn lelemak dalam badan. Detox hanya cuci, nak in shape, silalah bakar lemak lemak tepu yang memerap dalam kulit kita tu.

Saya pernah tulis mengenai info detox pada entry sebelum ni. Baca sini. Hasil berdetox pun boleh turunkan berat badan dan get in shape. Memang awesome. Ada jugak testimoni shaklee sambil berdetox, mereka amalkan juga set slim shaklee untuk bakar lemak lemak yang ada dalam badan. Memang lagi cepat proses turunkan berat badan berlaku.

Hasil Berdetox Dan Mengamalkan Set Slim Shaklee, #shakleeeffect Kepada Pengguna Sangat Mengejutkan.

Jom kita lihat testimoni awesome ni. Memang terkejut jugaklaa bila lihat kesan berdetox dan amalkan set slim shaklee.










Masih tak percaya lagi dengan testimoni diatas? Jom kita dengar live testimonial dari pengguna ni pulak.



Jom sertai program Detox dan slimming Shaklee untuk kesihatan yang lebih baik. Dapatkan berat badan yang ideal serta bentuk badan idaman anda hari ini.

Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

08 November 2016

Tips Kurangkan Masalah Stretch Marks Walaupun Setelah Hamil Beberapa Kali.

As Salam.

Say NO to stretch marks  ;)

Perempuan ni, walaupun dia nampak chill tak melawa sangat, tapi hakikatnya, spesis dierang ni obses sangat dengan kecantikan.

Bukan setakat nak lawa bahagian muka je, tapi satu badan kalau boleh nak rendam dengan peluntur bagi putih melepak. Kekadang Lia sendiri pun tak faham, putih macam mana laa dierang ni nak. 

Bagi kami para isteri pulak, kami ni memang laa kekadang nampak kusut masai. Tapi ada rahsia (tak delah rahsia sangat pom) bila tau saja kami positif hamil, ketakutan tu akan datang.

Bagi Lia la, memang Lia akan risau dengan masalah stretch marks terutamanya bahagian perut. Masa hamil anak pertama lagi dah risau. Takut ni, perut, pinggul, merekah macam kaca retak 1000. :)

Mana tak risau, en.husband tengok kang nanti tak de selera pulok. Tapi takde sampai gitu laa en.husband saya. Sebolehnya memang nak elakkan masalah stretch marks berlaku masa hamil.

Macam mana stretch marks terjadi.

Ada beberapa faktor dan sebab bagaimana stretch marks boleh jadi. Dan bahagian bahagian yang biasa ada steetch marks ni biasanya dibahagian kawasan banyak lelemak.

Stretch marks ni terjadi sebab kulit kita dah exceed maksimum ketegangan. Bila berlaku lagi ketegangan pada struktur kulit tu, tu yang jadi stretch marks. Kita akan nampak garisan, tona kaler pun sedikit berbeza dengan warna asal kulit. Cuba bayangkan, stretch marks ni banyak kat bahagian perut dan pinggul, geli beb. Hehehehe.

Faktor yang menyebabkan masalah stretch marks ni seperti berat badan bertambah dengan drastik. Bentuk fizikal makin bertambah besor. Selain tu, penurunan berat dan bentuk badan secara drastik pun boleh jadi sebab jugak.

Tapi kebiasaannya, wanita lebih cenderung nak dapat masalah stretch marks ni. Terutamanya ibu hamil. Sebab tu Lia risau sangat kalau perut semakin membesar, stretch marks akan timbul.

Awal awal lagi ibu Lia dah pesan, kalau tak mau nampak kesan stretch marks, jangan garu perut secara direct. Haaaa. Memang Lia ingat sampai sekarang. Alhamdulillah sampai anak nak masuk 3 ni, nurse di KKIA pun puji, stretch marks tak de. Kalau gatal sangat, gosok gosok je kulit perut tu, tak oun silalah garu lapik/alas dengan baju.

Tips kurangkan kesan stretch marks.


Ni antara beberapa tips yang kalian boleh apply kat diri sendiri untuk kurangkan masalah stretch marks.

  • Sapu lotion atau minyak yang sesuai untuk kulit. Lia amalkan VCO Tanamera bila perut makin besar. Sapu tiap kali lepas mandi sebab pori pori kulit tengah terbuka time tu, so moist tu akan serap kedalam kulit.
  • Cocoa butter for stretch marks. Setakat ni Lia tak pernah guna lagi. Tapi tengok review di internet, so far ramai yang cakap ok. Any brand laa as long as sesuai untuk stretch marks.
  • Amalkan pemakanan seimbang yang bagus untuk kulit. Yang dalaman ni kene jaga jugak. Contoh Vitamin C untuk kekalkan keanjalan kulit. Makan buah dan sayur banyak2
  • Supplement juga membantu masalah stretch marks ni. Contoh vitamin yang boleh amalkan seperti omega 3, untuk kelembapan kulit, protin untuk sel yang sihat dan juga untuk regangan kulit. 
Bagi ibu hamil, pastikan peningkatan berat badan sepanjang kehamilan dikawal dengan teratur. Jangan naik secara mendadak. Berat naik banyak pun boleh sebabkan strerch marks terbentuk sikit sikit.

Tips dari Lia, mungkin salah satu sebab stretch marks tak de sebab lia amalkan protien dan juga kawal berat. Kawal berat tu tak adalah sampai tak makan, tapi jaga laa makan, tak makan banyak. Lagi satu Lia ada GDM on diet, sonkene kawal makan.

Rahsiaku, ;)

ESP SHAKLEE + OMEGA GUARD + VITAMIN C.



Vitamin untuk kurangkan masalah stretch marks semasa hamil

Sedikit sebanyak bantu kurangkan masalah stretch marks ni. Kulit rasa lembut dan lembab je. #shakleeeffect sejak consume fullset set hamil shaklee jugak kot. Insyallah. Ibu ibu boleh cuba yer. Bagi yang tak hamil pun boleh amalkan benda yang sama.

Yang penting, perlu istiqamah sebab stretch marks ni takkan hilang dalam masa terdekat. Akan ambil masa untuk berkurang.

Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

07 November 2016

Vitamin Untuk Kesuburan Bagi Pasangan Suami Isteri Yang Sedang Berusaha Untuk Memiliki Zuriat.

As Salam.

Sentiasa berlapang dada dalam berusaha memiliki zuriat. Yang pasti rezeki anak tu datangnya dariAllah s.w.t.

Setiap pasangan yang berkahwin, suami mahupun isteri, masing masing mempunyai impian yang besar untuk memiliki zuriat untuk mengembangkan generasi mereka. Ada yang dimudahkan rezeki dari Allah, tak sampai setahun mendirikan rumah tangga, dah disahkan hamil. Alhamdulillah.  Tapi ada juga yang sebaliknya.


Ada beberapa faktor yang mempengaruhi keadaan suami isteri dimana dalam zaman modern sekarang ni, ramai pasangan yang PJJ dengan pasangan masing masing. Masa untuk bersama tu agak terhad sebab jumpa pun sesekali je. Ada yang jumpa 2 minggu sekali, ada sebulan sekali.

Faktor luaran kita still boleh adjust. Should be no problem. Kalau time bercinta sanggup redah jem, takkan dah jadi laki bini nak ngadap jem tak buleh. Yer dok? Yang perlu dititik beratkan kali ni bagi Lia adalah tahap kesihatan dalaman bagi suami isteri tu. 

Pendek kata, suami isteri ni kene tahu tahap kesuburan badan mereka untuk pastikan antara mereka tiada masalah yang boleh membantutkan usaha mereka untuk memiliki zuriat sendiri.

Both husband and wife perlu sesama jaga tahap kesuburan masing masing. Tak boleh salah sorang je yang jaga. Persenyawaan memerlukan 2 telur untuk berlakunya aktiviti tumbesaran janin.
Ada faham ka???  Tepuk sbelah tangan takkan berbunyi. 



Nutrisi untuk tingkakan kesuburan suami isteri.

Nutrisi yang sesuai mampu tingkatkan tahap kesuburan seseorang. Percaya ke tak apa Lia bagitau ni? Korang jangan ambik mudah tau. Diet yang seimbang kut lagu mana pun akan beri kesan pada kesihatan dalaman kita. Bukan untuk nak subur je. Tapi secara keseluruahnnya begitulah.

Cuba baca kejap link blogger ni pasal sayuran bantu wanita cepat hamil. Baca sini.

Memang tak leh lari dah. Kita kene makan secara sihat untuk dapatkan khasiat vitamin dan mineral dari apa yang kita makan. Cuba korang tengok pinggan makan korang. Ada apa? :( Menangis kalau tengok. Semua tak sihat. Betul?

Bagi pasangan suami isteri yang masih menunggu kehadiran cahaya mata,  boleh amalkan vitamin untuk tambah kukurangan nutrisi dalam hormon kesuburan. Secara umumnya, untuk menjaga tahap kesuburan pasangan suami isteri, vitamin dan mineral seperti zat besi, zink, folate, antioksidan, vitamin c dan omega 3 mampu membantu pasangan untuk lebih sihat dan tingkatkan homon kesuburan dalaman mereka.


Vitamin yang sesuai untuk kesuburan bagi pasangan suami isteri yang sedang berusaha untuk memiliki zuriat.

Untuk suami, Set Kesuburan Lelaki terdiri daripada VITAMIN E & ZINC + OMEGA GUARD.
- Fungsinya untuk pekatkan air mani, baiki bentuk sperm yang tak normal, beri tenaga untuk pergerakan sperm ke telur wanita, tingkatkan tahap testosteron lelaki. Bagi lelaki yang hisap rokok, Vitamin C diperlukan bagi  mengelakkan sperm daripada bergumpal.

Untuk isteri ada ALFALFA + BCOMPLEX + GLA COMPLEX.

- Fungsi set ni untuk para isteri mengatur hormon yang tak balance, regularkan period (mudah tentukan waktu subur), detox untuk kurangkan berat badan (obesiti membantutkan kesuburan dan boleh undang penyakit seperti cyst dan PCOS), kurangkan masalah keputihan punca ketidaksuburan, asid folik untuk persediaan ingin hamil dan merapatkan keintiman.

Insyallah. Konsisten dan doa pasti membuahkan hasil. Yang penting, badan kita perlu bersedia dari segi mental dan fizikal untik menerima 'roh' baru dalam badan.

Rezeki milik Allah, ikhtiar dan usaha, dari hamba-Nya.




Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

06 November 2016

Perubahan Dalam Hidup Setelah 3 tahun BerShaklee.

As Salam

Sebelum baca sila berlapang dada. Semoga cerita wanita ini memberi inspirasi dan juga dapat membantu wanita lain khasnya untuk menempuh realiti kehidupan dengan lebih tenang.

Ewaaahhh. Actually Lia sendiri nak kongsi pengalaman Lia setelah 3 tahun menjebakkan diri dalam company Shaklee. Sepanjang bershaklee,  makan shaklee, hari hari shaklee, rasanya masih belum puas untuk berkongsi cerita dan kebaikan shaklee kepada semua.

Banyak perubahan yang Lia dapat rasakan dalam hidup sejak bershaklee. Bukan setakat telan vitamin hari hari, tapi sebenarnya lebih dari tu.

Kalau secara directnya, memanglah lia makan vitamin untuk improvekan kesihatan Lia. Tambah lagi Lia memang ada masalah kesihatan berkaitan tiroid, lagi kuat untuk Lia setia gunakan produk shaklee.

Kalau nak cakap, dalam bab kesihatan memang ada perubahan besar. Alhamdulillah walaupun makanan harian masih carca marba, tapi at least dengan supplement, boleh cover lopong yang ada. Selebihnya kita kene jaga laa.

Tapi bershaklee bukan semata mata untuk benefit diri sendiri. Perubahan yang lia rasakan tu termasuklah dari segi kesedaran lia dalam berbakti kepada persekitaran lia.


Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

03 November 2016

Macam Mana Nak Kuatkan Sistem Imun Badan Supaya Tak Mudah Jatuh Sakit.

As Salam.

Sejak kebelakangan ni, Malaysia digemparkan dengan masalah kesihatan yang tak putus putus tiba seperti difteria, dan denggi. Sebelum tu, datang virus zika yang lagi menyeramkan rakyat Malaysia. Setiap musibah yang melanda tu adalah dugaan dan ujian dari Allah untuk setiap hamba-Nya. Sebagai hamba-Nya yang baik, kita perlu berlapang dada menerima ujian dan dalam masa yang sama perlu ambil langkah berhati- hati dalam menjaga kesihatan.

Cara untuk kuatkan sistem imun badan secara semulajadi.
Cara untuk kuatkan sistem imun badan secara semulajadi.

Langkah pencegahan awal untuk elak daripada kene penyakit berjangkitan ni, bermula dari diri kita. Kita boleh ubah situasi tersebut, tapi kita tak boleh ubah keadaan bilamana virus semakin menular.

Allah s.w.t dah designkan tubuh badan kita se'perfect' ciptaan-Nya. Dalam badan kita ni, Allah dah cipta anggota polis khas bilamana ada penjahat rempuh masuk badan kita, anggota polis akan bersedia melawan penjahat tersebut sebelum badan kita jatuh sakit.

Sistem imun yang khas dalam badan kita akan bertindak balas dengan patogen. Ia melindungi badan kita dari serangan virus dan bakteria yang boleh menyebabkan kita cepat lemau.

Macam mana nak kuatkan sistem imun badan kita supaya tak mudah jatuh sakit? Macam macam dah buat, tapi tetap setiap bulan kene on antibiotik sebab kerap tak sihat. Makan pun tak lalu. Kurus kering dah badan.


Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

02 November 2016

Set Slim Shaklee Ada Promosi Bulan Ni. Cepat Beli, Jangan Ketinggalan.

As Salam.

Selamat menjengah bulan November, dan selamat tinggal Oktober. Pejam celik pejam celik, dah masuk bulan kedua terakhir 2016. Azam tahun ni dah nayak achieve ke belum? Siapa sini berazam nak get fit, sihat dan kurus selim melim? Jangan tipuuu, dosa tauuu. krik krik krik.

Bulan baru dah bertukar haribulan. November datang lagi. Semestinya semua menanti apakah promosi bulanan Shaklee untuk bulan ni kan? Teruja beb. Memang khas untuk siapa yang berazam nak slim/kurus/fit, sihat sejahtera. Insyallah.

Promosi apa bulan ni?
' Set Slim Shaklee Ada Promosi Bulan Ni. Cepat Beli, Jangan Ketinggalan '.
Ni dia. Dia dah mai dah. Yang ditunggu tunggu dah datang dah. Mesti gumbira semua wanita wanita dan tak ketinggalan cik abang cik kakak cik pakcik sekalian.

Vitamin yang sedang berlangsung promosi dikalangan pengedar Shaklee adalah :
ALFALFA + LECITHIN


Set slim shaklee promosi
Set Slim Asas Shaklee.

Bestnyaaaa, syoknyaaa. Mana tak syok! berat nak kena cut down lagi 10 kilo ni. Hahahahahaha. Gelak ek???

Oklaaa 10 kilo ok what. Pulun laa hari hari tanpa fail Set Slim Shaklee ni. Ada je kakak kakak testimoni boleh turun berat 5 -8 kilo sebulan. Tapi korang kene serius la nak achieve target. Kalau hehangat sehangit taik ayam, memang tak laa.

Dari melalut lebih panjang, jom kita tengok apa kelebihan produk Shaklee, khususnya Set Slim Shaklee yang tengah hot meletop promosi ni.

Alfalfa Shaklee:
Alfalfa Shaklee ni sejenis herba satu dalam seribu yang kaya dengan nutrient yang berada pada akar alfalfa yang tunjang kedalam 20 kaki jauh kedalam tanah untuk serap nutrient terbaik.Nama Alfalfa adalah daripada bahasa Arab yang bermaksud, RAJA SEGALA TUMBUHAN (Father of All Foods). 

Khasiat Alfalfa ni bagus untuk kesihatan mata, kesihatan kulit yang sunburn, untuk kesihatan salur darah, dan kuatkan sistem imun badan. Alfalfa ni bagus sangat kalau sesiapa ada masalah gout sebab alfalfa ni sifatnya beralkali. Tumbuhan alfalfa ni akan diproses selepas ditanam 5-7 tahun dan daun yang terbaik sahaja akan dipilih untuk dijadikan kapsul alfalfa.

Lecithin Shaklee:
sumber : https://sunnysidehealthcenter.com/2016/05/10/shaklee-lecithin/
Lecithin ni dibuat daripada soya non-gmo dimana kualiti lecithin tu sendiri sangat bagus daripada sumber soya. 

Secara amnya, Lecithin ni ia membantu tingkatkan lagi daya ingatan, kuatkan brain saraf kita sebab lecithin akan bertukar kepada acitylkoline dalam badan dimana ia menghubungkan impuls saraf ke otak dan juga dari otak. Selain tu, ia bertindak sebagai emulsifier. Kalau sesiapa nak slim, sangat sesuai makan Lecithin sebab ia pecahkan lemak kepada larutan yang lebih kecil. Senang nak burn lemak dalam badan.

Untuk mak mak yang menyusu badan, lecithin membantu kurangkan masalah bengkak susu.-  recommended by La Leche League.

Serba sedikit laa mengenai set slim Shaklee yang sedang promosi sekarang ni. Kenapa saya panggil set slim asas kerana, ia langkah yang sangat mudah untuk semua orang mengawal berat badan menggunakan supplement. BURN (Lecithin) + DETOX (Alfalfa) MAMPU mengurangkan toksin, lemak dan kotoran dalam badan dan buat badan kita lebih ringan dan bertenaga.

Set Slim Shaklee Ada Promosi Bulan Ni. Cepat Beli, Jangan Ketinggalan.

set slim asas shaklee untuk kurangkan berat badan.
Set Slim Asas Shaklee untuk kurangkan berat badan.

Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

30 October 2016

Vitamin Tambahan Untuk Kurangkan Masalah Hipertiroid Dikalangan Wanita.

As Salam,
Cerita hari ni, ada customer tanya saya, berapa banyak vitamin shaklee saya amalkan. Saya tunjuk gambar ni. Dia terkejut. Katanya banyak benor.



Bagi saya, banyak mana vitamin yang saya amalkan, tak akan sama dengan tahap kesihatan yang saya hadapi sekarang. Saya disahkan alami masalah hipertiroid semasa hamil dan sehingga sekarang masih lagi menjalani rawatan dihospital.

Untuk pengetahuan semua, masalah tiroid lebih cenderung dihidapi oleh kaum wanita. Mungkin sebab wanita lebih banyak hormon berbanding lelaki so risiko wanita mendapat tiroid lebih tinggi.

Setiap 6 minggu (sejak hamil anak ke-3), saya perlu ambil darah tiroid untuk pastikan bacaan tiroid dalam darah terkawal.

Korang research laa sendiri apa masalah tiroid tu. Baca kisah saya, bagaimana saya mula mula tahu saya ada masalah tiroid.

Bila disahkan alami masalah tiroid, tiada rawatan lain yang perlu dilalui melainkan mendapatkan rawatan dari pakar di hospital. Bagi masalah hipertiroid, kita tak boleh bergantung kepada ubatan sepanjang hidup.

Oleh hal yang demikian, beberapa rawatan lain harus dijalankan seperti rawatan iodine atau pembedahan buang tiroid gland untuk hilangkan masalah hipertiroid.

Vitamin tambahan untuk kurangkan masalah Hipertiroid dikalangan wanita.

Menerusi pengalaman sepanjang follow up dengan pakar di hospital, saya dibekalkan ubatan dan melalui pemeriksaan berkala, masalah tiroid masih lagi tidak berkurang.

Saya decide nak amalkan supplement kesihatan kut kut boleh kurangkan masalah hipertiroid saya.

Since saya berdaftar sebagai ahli Shaklee, of coz saya amalkan Shaklee sebagai vitamin tambahan untuk kurangkan masalah hipertiroid yang saya hadapi.

Persoalannya, 'tak takut ke campur ubatan hospital dengan vitamin?' Bagi saya, kita perlu tau fungsi setiap vitamin yang masuk badan kita. Once you understand the purpose of taking supplement for your health,baru rasa nikmat makan vitamin.

Pergantungan sepenuhnya saya kepada Allah s.w.t. Dia yang menyembuhkan, dan saya berikhtiar untuk kurangkan masalah hipertiroid yang saya alami dan tingkatkan taraf kesihatan tubuh badan saya.

Memang sangat beza untuk diri saya, sebelum dan selepas berShaklee menggunakan Set Tiroid Shaklee. Selepas melahirkan bayi kedua, saya continue amalkan set berpantang dan beberapa bulan selepasnya saya makan Set Tiroid.

Antara vitamin tambahan yang saya amalkan untuk kurangkan masalah hipertiroid dikalangan wanita macam dalam gambar kat bawah.

Vivix membantu baiki sel dalam badan dan bertindak sebagai anti radang pada masalah tiroid 

Set Kesihatan Tiroid Shaklee.
Setiap vitamin ada fungsi tertentu. Insyallah next post, saya akan story mengenai fungsi setiap vitamin tu ok.


Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

28 October 2016

Kebaikan Omega 3 Dalam Minyak Ikan Untuk Kesuburan Lelaki.

As Salam,
Petang petang syahdu nak hujan ni memang buat mata mengantuk. Tapi dengan tiba tiba tangan rasa nak menulis walapun idea masih lagi sangkut sangkut. Memandangkan promosi Omega Guard Shaklee untuk bulan Oktober hanya tinggal 4 hari saja lagi, so jom kita study dan menulis info mengenai manfaat dan kebaikan omega 3 yang ada dalam minyak ikan untuk kesuburan kaum lelaki.

Pagi tadi dalam duk scroll FB, terbaca info mengenai kebaikan omega 3 dalam minyak ikan Omega Guard khususnya untuk kesuburan kaum lelaki. Terima Kasih kepada Abang Joe Labu dari Blog DIET DIET SIHAT sebab menulis satu info yang sangat berguna kepada saya dan juga sahabat yang bakal membaca entri ni.

Melihat kepada trend zaman sekarang, banyak suami isteri yang PJJ selepas berkahwin. Suami disini, isteri disana. Ia tidak membantutkan mereka untuk bersama dan dikurniakan rezeki anak seawal tempoh setahun berkahwin. Tetapi, ada juga dikalangan suami isteri yang dah lama berkahwin, hampir 5-6 tahun, masih belum dikurniakan rezeki anak. Sesungguhnya rezeki anak itu dari Allah s.w.t, kita sebagai hamba mampu berikhtiar sebaiknya.

Kebaikan Omega 3 dalam minyak ikan untuk kesuburan lelaki. 

Tanpa sperma dari kaum lelaki, tak akan menjadi proses persenyawaan pada rahim wanita yang mengakibatkan kehamilan berlaku. So, bagi memastikan proses persenyawaan berlaku di ovari wanita, kualiti sperma yang kuat dan bertenaga diperlukan bagi menembusi ovum.

Ingat senang ke nak buat anak sampai jadi. Hehehe, hanya yang gagah perkasa saja yang akan menang pertarungan tau!

Bagaimana sperma yang berkualiti tu boleh mempengaruhi tahap kesuburan kaum lelaki. Ada 3 faktor yang mempengaruhi kesuburan lelaki seperti jumlah sperma, bentuk sperma dan juga pergerakan sperma. Jika salah satunya tidak berfungsi secara baik, ia sedikit sebanyak akan mempengaruhi tahap kesuburan kaum lelaki.



Salah satu faktor yang perlu diambil kira adalah bentuk sperma. Bentuk sperma sangat penting kerana ia penentu kejantanan (kekuatan) sperma untuk berenang menuju ke telur wanita. Sperma yang kuat perlu lengkap dengan kepala, badan dan ekor. Setiap bahagian memainkan peranan masing masing dalam proses persenyawaan. 

Apa kaitan Omega 3 minyak ikan ni dengan bentuk sperma lelaki? Apa kebaikan Omega 3 dalam minyak ikan untuk kesuburan lelaki? Macam Abang Joe Labu tuliskan, omega 3 berkait rapat dalam kesuburan lelaki. Omega 3 dalam minyak ikan memberi manfaat dalam struktur bentuk kepala sperma. Macam mana tu?




Kepala sperma sangat penting apabila ingin menembusi permukaan telur wanita ( ZON PELUSIDA). Dalam banyak  ribuan sperma yang berenang ke telur wanita, bila sampai dipermukaan telur, hanya yang betul betul jantan akan menang. Bentuk kepala sperma yang muncung/tirus/bujur/tajam (sebentuk dengannya) lebih mudah menembusi permukaan telur wanita.

Ada logiknya disitu. Andai kata bentuk sperma tersebut lebih membulat, sukar nak meloloskan diri masuk ke dalam telur. Berbalik kepada kita belajar fizik ok. Hhahahahaha aku dulu budak belajar fizik, luas permukaan yang terdedah mempengaruhi tekanan yang terhasil. Maknanya bentuk yang tirus/ bujur lebih mudah menembusi sesuatu objek. SETUJU?



" Following these findings, in the new study the team looked at how sperm develops in DHA-deficient mice. The researchers determined that DHA plays a role in the formation of a structure called the acrosome on the head of the sperm. The acrosome is a pointy caplike structure containing enzymes that break through the egg's outer layers, enabling the sperm to fertilize it.
"The acrosome on top of this cone head is gigantic, it is a large sack containing lots of enzymes," Nakamura said. "When the sperm meets the egg, the acrosome bursts and it releases enzymes and helps the sperm penetrate into the egg."
The acrosome forms when many little bubbles of membrane (called vesicles) fuse together inside the sperm-to-be. These bubbles hold the enzymes the sperm needs to penetrate and fertilize the egg. When they come together they all fuse into one long sheet of membrane in the front of the sperm, forming a cap, the acrosome.
Without DHA, this membrane fusion doesn't happen. If the vesicles don't fuse, the acrosome doesn't get made and sperm maturation halts. At this point, the researchers only see sperm with round heads, not the cone-shaped heads of healthy sperm." - study researcher Manabu Nakamura, of the University of Illinois at Urbana-Champaign
Oleh hal yang demikian, tidak hairanlah jika lelaki yang cukup nutrisi pengambilan omega 3 lebih subur berbanding yang tak amalkan makanan lengkap denga Omega 3.

Salah satu alternatif pemakanan omega 3 yang bagus diamalkan dalam diet adalah seperti pengambilan supplement/vitamin. Ia cara mudah dan selamat untuk diambil bagi memastikan khasiat omega 3 tu dapat diserap oleh badan seoptimum mungkin.


CADANGAN PRODUK UNTUK TINGKATKAN KESUBURAN LELAKI.





Untuk dapatkan produk Shaklee yang dicadangkan, boleh hubungi 6019-2872442 - Lieya menerusi SMS @ CALL @ WHATSAPP untuk respond pantas. Terima Kasih.

INI BLOG FAIRUS EMILIA. TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKUNJUNG DAN JANGAN LUPA FOLLOW YER